Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η μίνι σύνοδος κορυφής των Ομπάμα, Μέρκελ, Μέι, Ολάντ, Ραχόι, Ρέντσι (Φωτό)



Σε εξέλιξη βρίσκεται η μίνι σύνοδος κορυφής στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ σε ρόλο οικοδέσποινας να υποδέχεται στην καγκελαρία τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ και τους πρωθυπουργούς Ιταλίας, Ισπανίας και Βρετανίας.

Στην ατζέντα των θεμάτων περιλαμβάνονται το συριακό, ο ρόλος της Ρωσίας, η παγκόσμια οικονομία και το Brexit.

Αλλά κι επιπτώσεις των αμερικανικών εκλογών, διότι στην Ευρώπη επικρατεί ανησυχία για την τήρηση ή μη διεθνών συνθηκών όπως αυτής για το κλίμα και της συμφωνίας για τα πυρηνικά με το Ιράν.

Χθες βράδυ στην κοινή συνέντευξη Τύπου Ομπάμα-Μέρκελ, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε κατ' επανάληψη τη βαθιά του εκτίμηση για τη Γερμανίδα καγκελάριο και εξήρε τις σχέσεις με έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο εταίρο, όπως η Γερμανία, ιδιαίτερα δε σε δύσκολους καιρούς.

 
Ο Ομπάμα είπε επίσης ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον με τον διάδοχό του στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ.

Το μενού του δείπνου, που ακολούθησε στην καγκελαρία μετά τη συνέντευξη Τύπου χτες το βράδυ, περιείχε παραδοσιακά γερμανικά εδέσματα, όπως ψητό χοιρινό, κότσι χοιρινού και λουκάνικα Νιρεμβέργης, τα οποία συνοδεύτηκαν φυσικά με μπύρα και γερμανικό κρασί. Παραδοσιακή μηλόπιτα (Apfelstrudel) σερβιρίστηκε για επιδόρπιο.

Στο δείπνο που παρέθεσε η 'Αγγελα Μέρκελ παρακάθησαν προσωπικότητες, οι οποίες συνέβαλαν ιδιαίτερα στις διατλαντικές σχέσεις. Μεταξύ αυτών ήταν ο διάσημος διευθυντής ορχήστρας Νρτάνιελ Μπάρενμπόϊμ και ο Γερμανός προπονητής της αμερικανικής ομάδας ποδοσφαίρου Γιούργκεν Κλίνσμαν, ενώ από αμερικανικής πλευράς η σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα για θέματα ασφάλειας Σούζαν Ράις και ο Αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο Τζον Εμερσον.