Η Επιτροπή επέβαλε την Πέμπτη πρόστιμο ύψους 337,5 εκατ. ευρώ στη Mondelez, την κατασκευάστρια εταιρεία του Toblerone, επειδή ανάγκαζε τους χονδρέμπορους να αγοράζουν μπισκότα, σοκολάτες και καφέ σε ένα κράτος μέλος, όπου οι τιμές μπορεί να είναι χαμηλές, για να τα πουλήσουν σε ένα άλλο. «Είναι παράνομο», δήλωσε η Margrethe Vestager, επίτροπος ανταγωνισμού, σημειώνουν οι FT.

Αλλά οι κυβερνήσεις και οι λιανοπωλητές λένε ότι οι πρακτικές αυτές είναι κοινές στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, η οποία υποτίθεται ότι εξαλείφει τέτοιους φραγμούς στο εμπόριο εντός της Ένωσης.

Έρευνα της ολλανδικής κυβέρνησης διαπίστωσε ότι οι «γεωγραφικοί περιορισμοί» (TSCs) εφαρμόζονται σε 1 στα 25 προϊόντα, με τιμές κατά μέσο όρο 10% υψηλότερες από ό,τι στις φθηνότερες αγορές. Μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 16 κράτη μέλη το 2020 διαπίστωσε ότι τα TSCs κοστίζουν στους καταναλωτές 14,1 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι έρευνες για τον ανταγωνισμό, όπως αυτή για τη Mondelez, είναι χρονοβόρες και βασίζονται σε στοιχεία από τους χονδρέμπορους και τους λιανοπωλητές, οι οποίοι είναι απρόθυμοι να τα δώσουν αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η υπόθεση (της Mondelez) θα λειτουργήσει αποτρεπτικά… έχουμε κι άλλες παρόμοιες στα σκαριά», δήλωσε η Vestager.