Σάββατο 13 Ιουλίου 2024 -

Η ΑLCO αναδεικνύει τους πέντε πιο επιτυχημένους υπουργούς - Ποια είναι τα δημοφιλή πρόσωπαΕνδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα και του Β' μέρους της δημοσκόπησης της Alco, καθώς αναδεικνύονται οι πιο δημοφιλείς υπουργοί της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, στο β' μέρος της μέτρησης αναδεικνύονται τα εξής:

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές ενδιαφέρουν τους πολίτες, το 22% απαντά «πολύ» (έναντι 14% του Μαρτίου και 24% του Απριλίου), το 36% απαντά «αρκετά», το 21% «λίγο» και το 20% «καθόλου».

 

Σχεδόν οι μισοί (ποσοστό 47%) απαντά ότι οι αποφάσεις που λάμβάνονται στην Ευρώπη επηρεάζουν αρκετά τη ζωή τους. Το 37% απαντά «πολύ», «λίγο» λέει το 8% και «καθόλου» μόλις το 5%.

 

 

Τι ψήφισαν οι αναποφάσιστοι τον Ιούνιο του 2023

Σύμφωνα με την έρευνα της Alco σχεδόν οι μισοί (46%) αναποφάσιστοι το 2023 ψήφισαν ΝΔ το 11% ΣΥΡΙΖΑ, το 2% ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιάτες το %, άλλο 8% και Λύση το 2%.

 

 

Η ΝΔ έχει ανεβάσει τη συσπείρωσή της κατά 5 μονάδες, στο 66% και εμφανίζει διαρροά προς την αποχή (7%), Δημοκράτες και Φωνή Λογικής (από 3%). Αναποφάσιστο είναι ακόμη το 18%, μια δεξαμενή στην οποία στοχεύει με την στρατηγική της.

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επίσης ανεβάσει κατά 8 μονάδες την συσπείρωσή του, φτάνοντας στο 66%. Οι μεγαλύτερες διαρροές του είναι προς Νέα Αριστερά (10%), ΚΚΕ (4%), ΠΑΣΟΚ (2%), Κόσμος (2%), άλλο κόμμα (4%), αποχή (2%) και αναποφάσιστους που κινούνται στο 10%.

Το ΠΑΣΟΚ έχει την πιο ισχυρή συσπείρωση, καθώς φτάνει το 85%. «Ζημιά» στο κόμμα κάνουν οι Δημοκράτες του Α. Λοβέρδου καθώς το επιλέγει το 7% ενώ αναποφάσιστο είναι το 4%.

 

Oι πιο επιτυχημένοι υπουργοί

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Νίκος Δένδιας θεωρείται από το 27% του συνόλου των ερωτηθέντων ο πιο επιτυχημένος υπουργός της κυβέρνησης και ακολουθεί με 14% ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Την τρίτη θέση «μοιράζονται» οι Άδ. Γεωργιάδης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (από 6%).

Η σειρά δεν αλλάζει και στους ψηφοφόρους της ΝΔ. Ο υπ. Άμυνας Ν. Δένδιας πρώτος με 50%, ο υπ. Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκης ακολουθεί με 24%, ο υπ. Υγείας Αδ. Γεωργιάδης με 20%, ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης με 17% και την πεντάδα κλείνει ο υπ. Οικονομίας Κ. Χατζηδάκης με 9%.

Ποιον επιλέγουν όσοι ψήφισαν Σπαρτιάτες

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εύρημα, ποιο κόμμα επιλέγουν όσοι ψήφισαν Σπαρτιάτες το 2023: Το μεγαλύτερο ποσοστό, σχεδόν ένας στους 4 (36%) θα ψηφίσει Ελληνική Λύση. Στη Φωνή Λογικής στρέφεται το 19% και το 9% στη Νίκη. Αναποφάσιστο παραμένει ένα ποσοστό της τάξης του 27%.

Δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη στο Μάτι

Τέλος, το 77% εκτιμά πως δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη με την απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι.

Aυτοδυναμία της ΝΔ σε τέσσερις δημοσκοπήσεις 

Υπενθυμίζεται πως σε μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - ο οποίος καταγράφει χαμηλά ποσοστά - ανάδειξη κυβέρνησης αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία και πιθανή επτακομματική Βουλή, συγκλίνουν τα αποτελέσματα τεσσάρων δημοσκοπήσεων (GPO, MRB, Metron Analysis, Marc) που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο.

Χαρακτηριστικά, την 1η Ιουνίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της δημοσκοπήσης της Metron Analysis και στις 2 Ιουνίου της GPO οι οποίες έδιναν προβάδισμα στην ΝΔ με 21,9 ποσοστιαίες μονάδες ως προς την εκτίμηση ψήφου και 20,4 ποσοστιαίες μονάδες ως προς την πρόθεση ψήφου, αντίστοιχα, σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και στις δυο δημοσκοπήσεις προκύπτει επτακομματική Βουλή, καθώς μένει εκτός το ΜέΡΑ25, ενώ πιστοποιείται η δυνατότητα της ΝΔ να αποκτήσει αυτοδυναμία καταλαμβάνοντας το λιγότερο 160 έδρες έως και 164 έδρες.

Παρομοίως στις επόμενες δημοσκοπήσεις, της Marc στις 3 Ιουνίου και της MRB στις 8 Ιουνίου η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στις 20,6 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου και 21,2 ποσοστιαίες μονάδες, αμφότερες.

Η πανελλαδική δημοσκόπηση της MRB «δείχνει» αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας σε επτακομματική βουλή με 161 έδρες, ενώ της Marc η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 160 έδρες και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το χαμηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis λαμβάνει 19,1%, στην GPO 20,7%, στην MRB 17,6% και στη δημοσκόπηση της Marc 19,4%,