Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Εως και 2 μήνες μπορεί να κρατήσει ο «χορός» των Ρίχτερ στην Ζάλυνθο



Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τόνισε:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι μετασεισμοί και ότι είναι μέσα σε απολύτως φυσιολογικά και αναμενόμενα πλαίσια». Παράλληλα σημείωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι σεισμολόγοι έχουν προειδοποιήσει πως η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί και ότι μπορεί να πάρει σημαντικά μεγέθη, όπως έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής με τη σεισμική δόνηση των 5 Ρίχτερ.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχεί ο πληθυσμός. Δεν πρέπει να φοβούνται», διαβεβαίωσε ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ. «Καταλαβαίνω ότι οι ισχυροί μετασεισμοί ενδέχεται να τους ταράζουν, όμως πρέπει να οπλιστούν με υπομονή. Σιγά- σιγά η μετασεισμική ακολουθία θα περάσει», συμπλήρωσε.

Πάντως, προετοίμασε τους κατοίκους της Ζακύνθου, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι μετασεισμοί. «Η μετασεισμική ακολουθία έπειτα από έναν ισχυρό σεισμό μπορεί να έχει συνολική διάρκεια 1-2 μήνες, με φθίνουσα πορεία, αλλά μπορεί να εμφανίζονται και πιο ισχυρά μεγέθη όπως έγινε τώρα. Δεν μπορούν να τους βλάψουν όμως αυτοί οι μετασεισμοί. Δεν τους έβλαψε ο πολύ ισχυρός κύριος σεισμός, προκάλεσε μόνο μικρές βλάβες», δήλωσε ακόμη ο κ. Παπαδόπουλος.