Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Δύο Eurogroup για 75 + 20 προαπαιτούμενα



Σε δύο φάσεις θα προχωρήσει η υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης, ενώ σε δύο στάδια θα γίνει και ο έλεγχος των «μέτρων – ορόσημων» από τους επικεφαλής των κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, έως το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει υλοποιήσει το 80% των προαπαιτούμενων, ήτοι περίπου 75, ενώ έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα υπόλοιπα 20.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων θα έρθουν για να επισκοπήσουν την πρόοδο των προαπαιτούμενων αμέσως μετά την Ετήσια Διάσκεψη του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την εβδομάδα που ξεκινά στις 16 Οκτωβρίου. Αναμένεται να παραμείνουν για διάστημα λίγων ημερών και εν συνεχεία να επιστρέψουν μετά το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου με σκοπό να κλείσουν την αξιολόγηση με συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement).

Πάντως, εκτιμάται πως τα 20 προαπαιτούμενα που θα μείνουν προς υλοποίηση στο διάστημα 6 Νοεμβρίου - 4 Δεκεμβρίου θα είναι τα πιο ακανθώδη. Άλλωστε προ δεκαημέρου αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η μη επίτευξη συναίνεσης σε κάποια από αυτά να τραβήξει την αξιολόγηση έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Στις βασικές εκκρεμότητες της αξιολόγησης συγκαταλέγονται οι ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού και η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλά και ο προϋπολογισμός του 2018 και συγκεκριμένα η διασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Η πλευρά των θεσμών δεν θεωρεί πως πρέπει να ξεπεραστεί το ορόσημο των Χριστουγέννων και αυτό και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν με νόημα πως θα πρέπει να διασφαλιστούν οι μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις, ώστε να υπάρξει staff level agreement πριν τα μέσα Δεκεμβρίου.

Άλλωστε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δημιούργησε για το σκοπό αυτό, μία Task Force, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι απαιτούμενες δράσεις και να υπάρξει πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος. Η Task Force που συντονίζεται από των αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο έχει δώσει ήδη τα πρώτα δήγματα γραφής, καθώς έτρεξε τις διαβουλεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στις συναντήσεις αυτές διαπιστώθηκε σύγκληση απόψεων για τον τρόπο προσέγγισης των θεμάτων και πως καμία πλευρά – ούτε αυτή του ΔΝΤ- δεν διαφώνησε με τη στοχοθεσία.