Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Διεθνή ΜΜΕ για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Τσίπρα



Στην Ελλάδα περνά η σκυτάλη της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, γεγονός που επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ, σχολιάζοντας τη χθεσινή ψηφοφορία στα Σκόπια, όπου ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να περάσει με 81 βουλευτές τη συνταγματική τροποποίηση. 

Κι αν τα διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η χθεσινή ψηφοφορία είναι ένα ιστορικό βήμα στα Σκόπια, πλέον ο Αλέξης Τσίπραςαντιμετωπίζει μια «ζόρικη αποστολή», ενώ βρίσκεται σε ρήξη με τον Πάνο Καμμένο. 

 

Wall Street Journal: ΗΠΑ, ΕΕ και Γερμανία άσκησαν πιέσεις 

Η Wall Street Journal αναφέρθηκε στις πιέσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Γερμανίας προς την Ελλάδα και τα Σκόπια για να υπάρξει συμβιβασμός. «ΗΠΑ, Γερμανία και αρχές της ΕΕ πίεσαν σκληρά ώστε Ελλάδα και «Μακεδονία» να συμφωνήσουν σε ένα συμβιβαστικό όνομα και προκειμένου η Αθήνα να άρει το βέτο για τις συζητήσεις με ΕΕ και ΝΑΤΟ, ως μέρος της στρατηγικής της δύσης για τη σταθεροποίηση της βαλκανικής περιοχής», σχολιάζει η εφημερίδα. 

 

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, όπου «ο Τσίπρας έχει υποσχεθεί να φέρει τη Συμφωνία για κοινοβουλευτική έγκριση μέσα σε 10 ημέρες από την επικύρωσή της». Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος για εβδομάδες απειλεί να αποσύρει το κόμμα του από τον κυβερνητικό συνασπισμό όταν η συμφωνία πάει στη βουλή. Όμως, κάποιοι βουλευτές του έχουν πει ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση και ότι θα ψηφίσουν τη Συμφωνία. 

«Η Συμφωνία αναμένεται να περάσει στην Ελλάδα, χάρις και στη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, παρότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει οργισμένα αποκηρύξει τη Συμφωνία», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στο μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, λέγοντας ότι εάν ο κ. Καμμένος πείσει αρκετούς βουλευτές του να αποσυρθούν, τότε «ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεχίσουν ως κυβέρνηση μειοψηφίας μέχρι τις πρόωρες εκλογές που πιθανότατα θα γίνουν τον Μάιο». Μάλιστα, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές και θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης. Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημόσια έχει επιτεθεί στη συμφωνία, αξιωματούχοι του κόμματος σε κατ ιδίαν συζητήσεις λένε ότι θα ήταν ανακουφισμένος αν περνούσε. Διαφορετικά, λένε, ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός θα ήταν στην αμήχανη θέση είτε να πρέπει να κάνει πίσω, θυμώνοντας τη βάση του κόμματος, ή να βουλιάξει τη συμφωνία, προκαλώντας τον θυμό των ΗΠΑ και της Ευρώπης», καταλήγει το δημοσίευμα.

New York Times: Η ψήφιση της συμφωνίας δεν θα αποδειχθεί εύκολη υπόθεση στην Ελλάδα

Στο θέμα της κύρωσης της συμφωνίας από την Ελλάδα αναφέρονται οι New York Times. «Η Ελληνική Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει τη συμφωνία, κάτι που πιθανότατα δεν θα αποδειχθεί εύκολη υπόθεση, δεδομένου πόσο βαθιά διχαστικό παραμένει το θέμα στη χώρα», σημειώνει. 

 

Αν και στην ΕΕ, η υπερψήφιση της συμφωνίας στα Σκόπια αντιμετωπίστηκε ως καλά νέα και θρίαμβος της επιμελούς διπλωματίας, «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη». 

Η κύρωση της συμφωνίας «μεγαλώνει τη ρήξη ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον κυβερνητικό εταίρο του Πάνου Καμμένο. Ο κ. Καμμένος έχει απειλήσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, μία κίνηση που θα μπορούσε να υποχρεώσει σε πρόωρες εκλογές. Παρότι εκφράζεται ολοένα και περισσότερο, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα πραγματοποιήσει την απειλή του. Αν ο κ. Καμμένος έφευγε, θα αποχωρούσε από τη θέση του υπουργού Αμυνας χωρίς καμία εγγύηση ότι θα μπορούσε να εμποδίσει να προχωρήσει η αλλαγή της ονομασίας», αναφέρουν οι NYT, που υπενθυμίζουν ότι ο κ. Τσίπρας δήλωσε στο Open ότι είναι σίγουρος πως ο κ. Καμμένος θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε ότι θα ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης αν ο εταίρος του αποχωρήσει. 

Την ίδια ώρα, η Ρωσία, που αντιτίθεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ, θα ενισχύσει τις προσπάθειές της για να υποκινήσει τα πάθη για το ζήτημα στην Ελλάδα πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. «Ακόμη και χωρίς εξωτερική παρέμβαση, το θέμα μπορεί να βγάλει στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες, όπως έχει γίνει σε κάθε σημαντικό ορόσημο στον δρόμο προς τη λύση», σχολιάζει η εφημερίδα.

FT: Ξεθώριασαν οι φόβοι ότι θα αποσυρθεί ο Καμμένος 

Σύμφωνα με τους Financial Times, «οι φόβοι ότι ο Πάνος Καμμένος θα αποσυρθεί από τον συνασπισμό ρίχνοντας την κυβέρνηση για το μακεδονικό “ξεθώριασαν” την Παρασκευή, όταν διάφοροι βουλευτές του, υφυπουργοί, εξέφρασαν απροθυμία να παραιτηθούν. Ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν έχει παραιτηθεί και σε tweet έγραψε “Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά”».

Από την πλευρά του, ο Associated Press υποστηρίζει ότι η κύρωση της συμφωνίας στην Ελληνική Βουλή είναι «μια ζόρικη αποστολή για τον Αλέξη Τσίπρα που αντιμετωπίζει ισχυρή διαφωνία από τον κυβερνητικό εταίρο του». 

Bloomberg: Δύσκολο καθήκον του Τσίπρα

Από την πλευρά του, το Bloomberg σχολιάζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «αντιμετωπίζει δύσκολο καθήκον για να ξεπεράσει τους εθνικιστές εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό. ¨Εχουν απειλήσει να φύγουν από την κυβέρνηση αν καταφέρει να περάσει από την πλευρά του τη Συμφωνία».