Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024 -

Διεθνές βραβείο στην Κατερίνα Ακάσογλου για την έρευνά της στη σκλήρυνση κατά πλάκαςΜε το Barancik Prize που απονέμεται στους επιστήμονες που καινοτομούν στην έρευνα πάνω στη σκλήρυνση κατά πλάκας (πολλαπλή σκλήρυνση) θα τιμηθεί η δρ Κατερίνα Ακάσογλου, η κορυφαία ερευνήτρια των Gladstone Institutes και του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Η απονομή του διεθνούς βραβείου και η ομιλία της Ελληνίδας ερευνήτριας θα γίνουν στο τέλος Φεβρουαρίου στο ACTRIMS Forum στο Ντάλας.

Οι μελέτες της ομάδας έδειξαν ότι η φιμπρίνη, που «διαρρέεται» από τον κατεστραμμένο αιματοεγκεφαλικό φραγμό και εναποτίθεται στα σημεία βλάβης του εγκεφάλου, μπορεί να εμποδίσει τη φυσική διόρθωση του νευρικού συστήματος και να ενεργοποιήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (μικρόγλια), προκαλώντας φλεγμονή και νευρική βλάβη. Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα αντιβιοτικό που αναστέλλει τη φιμπρίνη. Έτσι κατάφεραν να μειώσουν την ενεργοποίηση των μικρογλίων και κατά συνέπεια την προκαλούμενη βλάβη στις νευρικές ίνες των πειραματόζωων.

Μιλώντας στο Associated Press η Ελληνίδα ερευνήτρια τόνισε ότι τα ευρήματα της ομάδας ρίχνουν φως στους μηχανισμούς της εγκεφαλικής βλάβης στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Επιπλέον η έρευνά της παρήγαγε νέες απεικονιστικές τεχνολογίες για τις διαδράσεις του εγκεφάλου, του ανοσοποιητικού και του αγγειακού συστήματος. «Η “μετάφραση” των ευρημάτων σε θεραπείες είναι το βασικό σημείο του ερευνητικού μας προγράμματος, και έχουμε δεσμευτεί στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη σκλήρυνση κατά πλάκας», σημείωσε η Κατερίνα Ακάσογλου.

 

Στόχος των πειραματικών θεραπειών που αναπτύσσει η ομάδα είναι το «μπλοκάρισμα» της φιμπρίνης αλλά χωρίς να επηρεάζεται η ιδιότητά της να πήζει το αίμα. Προσφάτως η εταιρεία βιοτεχνολογίας MedaRed, στην οποία η Ελληνίδα ερευνήτρια είναι συνιδρύτρια, πήρε χρηματοδότηση προκειμένου να αναπτύξει το αντιβιοτικό που δοκιμάστηκε στα ποντίκια.

Η Κατερίνα Ακάσογλου ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στη νευροανοσολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ενώ εκπαιδεύτηκε στη Νευροπαθολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Τη μεταδιδακτορική της εργασία την έκανε στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Το 2007 έλαβε το Presidential Early Career Award, την υψηλότερη διάκριση στις ΗΠΑ για νέους ερευνητές, ενώ έχει τιμηθεί με το John J. Abel Award στη Φαρμακολογία και έτσι έγινε η τέταρτη γυναίκα που έλαβε το συγκεκριμένο βραβείο τα τελευταία 60 χρόνια.

Πηγή: pontos-news.gr