Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας



Συγκλονίζει η Κ.Άπλγκεϊτ για την μάχη με τη σκλήρυνση κατά πλάκας: Τα πόδια μου είναι τελειωμένα

Η ηθοποιός Κριστίνα Άπλγκεϊτ έχει μιλήσει ανοιχτά για τη ζωή της με σκλήρυνση κατά πλάκας και τώρα αποκαλύπτει ότι έχει υποτροπιάσει.

 

Σε ένα νέο podcast που ηχογραφήθηκε πριν κάποιους μήνες παραδέχτηκε ότι ότι πέρασε δύσκολα αφού δεν μπορούσε να περπατήσει ή να κάνει ντους.



Λοιμώδης μονοπυρήνωση και σκλήρυνση κατά πλάκας: Πώς συνδέονται

O κοινός ιός Epstein-Barr (EBV) μπορεί να ευθύνεται για την ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ο ιός, ο οποίος προκαλεί λοιμώδη μονοπυρήνωση και άλλες ασθένειες, έχει συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των επιστημόνων ως πιθανή αιτία της πολλαπλής σκλήρυνσης.



Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Τι πρέπει να γνωρίζετε – Πώς αντιμετωπίζεται

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια χρόνια, αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, καθώς μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στον οργανισμό, οδηγώντας τον πάσχοντα σε σωματική ανικανότητα, στην πιο παραγωγική ηλικία της ζωής του.



Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Προσοχή στα «απλά» πρώιμα συμπτώματα

xΗ Σκλήρυνση κατά Πλάκας (Multiple Sclerosis - MS, ή ΣκΠ, ή Πολλαπλή Σκλήρυνση) είναι μια νόσος με απρόβλεπτα συμπτώματα που μπορεί να ποικίλλουν σε ένταση.

Ενώ μερικοί άνθρωποι βιώνουν κόπωση και μούδιασμα, σε σοβαρές περιπτώσεις η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να προκαλέσει παράλυση, απώλεια της όρασης και μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου.



Ελεάνα Βραχάλη: «Ζω 18 χρόνια με σκλήρυνση κατά πλάκας»

Είναι ίσως η πιο σημαντική στιχουργός και ποιήτρια της γενιάς της. Ωστόσο, στα 23 της βρέθηκε να αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Ήταν το ξεκίνημα μιας νέας ζωής που δεν την είχε επιλέξει η ίδια, αλλά κατάφερε να τη φέρει στα μέτρα της.



Διεθνές βραβείο στην Κατερίνα Ακάσογλου για την έρευνά της στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Με το Barancik Prize που απονέμεται στους επιστήμονες που καινοτομούν στην έρευνα πάνω στη σκλήρυνση κατά πλάκας (πολλαπλή σκλήρυνση) θα τιμηθεί η δρ Κατερίνα Ακάσογλου, η κορυφαία ερευνήτρια των Gladstone Institutes και του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.