Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Δείτε την αίτηση ασύλου του 32χρονου τζιχαντιστή της Αλεξανδρούπολης στην Λέρο!



Στο φως της δημοσιότητας έρχονται στοιχεία ότι ο 32χρονος φερόμενος ως τζιχαντιστής είχε περάσει παράνομα στη Λέρο μαζί με την οικογένεια.

Ο 32χρονος Σύρος που συνόδευε την σύζυγο και το ανήλικο τέκνο τους, είχε καταθέσει αίτηση για άσυλο ως πρόσφυγες πολέμου όπως αναφέρεται σχετικά στο έγγραφο του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου.

Και ενώ οι αρμόδιες αρχές τους αναζητούσαν επανειλημμένα προκειμένου να καταγραφεί πλήρως το αίτημα τους, ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνουν όλες τις ειδικές πρόνοιες που προβλέπονται από την διεθνή νομοθεσία, συμπεριλαμβανόμενων και των επιδομάτων, εκείνοι, σύμφωνα με την δικηγόρο που ανέλαβε την υπεράσπιση του 32χρονου, έφυγαν από τη Λέρο με εντολή της Υπηρεσίας Ασύλου έχοντας ως πρώτο προορισμό τον Πειραιά και από κει μεταφέρθηκαν στην Ειδομένη για να καταλήξουν στην Θεσσαλονίκη όταν έκλεισαν τα σύνορα.

Στην Θεσσαλονίκη φιλοξενούνταν σε διαμέρισμα που τους είχε παραχωρηθεί από Μ.Κ.Ο στα πλαίσια προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων.

 Σύμφωνα λοιπόν με τα τηρούμενα στην Υπηρεσία Ασύλου στοιχεία, ο 32χρονος Σύρος εισήλθε παράνομα στη χώρα μας στις 29/6/2016 και διέμενε στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης Λέρου.  

Μαζί με την σύζυγο του είχαν εκφράσει την επιθυμία να καταθέσουν αίτηση ασύλου, ενώπιον του ΚΥΤ Λέρου και το αίτημα τους είχε καταχωρηθεί και ως αρμόδιο γραφείο για την ολοκλήρωση του αιτήματος είχε οριστεί το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου της Αλεξανδρούπολης με ημερομηνία την 19/10/2017, οπότε και συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές με την κατηγορία της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση.  

Σύμφωνα με την Τριανταφυλλιά Τσιουλπά συνήγορο του 32χρονου Σύρου, από το περιεχόμενο του συγκεκριμένου εγγράφου δεν προκύπτει ότι ο νεαρός άνδρας είχε δηλώσει κατά την είσοδο του στην Ελλάδα πολεμιστής του ISIS, όπως αρχικά ανέφεραν δημοσιεύματα από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. 

Μάλιστα, η συνήγορος του 32χρονου ανάφερε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον παντός υπευθύνου για σπορά ψευδών ειδήσεων προκειμένου να προστατέψει τον πελάτη της εφόσον η διαδικασία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της κύριας ανάκρισης.