Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Black Friday: Αυτά είναι τα καταστήματα που επέλεξαν οι καταναλωτές



Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας καταναλωτών που διενήργησε η εταιρεία έρευνας και ανάλυσης ierax analytix.

Σύμφωνά με την έρευνα, περίπου 1 στους 3 καταναλωτές προχώρησε σε κάποια αγορά προϊόντος κατά τη διάρκεια της Black Friday, ενώ στις νεαρές ηλικίες 18-24 το αντίστοιχο ποσοστό είναι σχεδόν 50%. Οι γυναίκες έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον με το ποσοστό τους να είναι στο 40.4% ενώ μόλις 1 στους 4 άνδρες αγόρασε κάποιο προϊόν.

Σχετικά με τους λόγους που κάποιος δεν προχώρησε σε κάποια αγορά κατά την Black Friday, σημαντικότερο ρόλο έπαιξε η άποψη των καταναλωτών πως τα καταστήματα δεν κάνουν πραγματικές εκπτώσεις (65.3%), ενώ 1 στους 5 δήλωσε πως δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να ψωνίσει κάποιο προϊόν που ήθελε. Περίπου το ίδιο ποσοστό δήλωσε πως δε βρήκε τα προϊόντα που ήθελε σε έκπτωση ενώ στο 20/1% βρίσκονται και όσοι δεν είχαν ανάγκη να ψωνίσουν κάτι. Στο ίδιο μέγεθος είναι όσοι δε συμφωνούν με την Black Friday ως πεποίθηση ή/και την θεωρούν ξενόφερτο έθιμο. Μόλις στο 3% είναι αυτοί που προσπάθησαν να ψωνίσουν αλλά έφυγαν λόγω υπερβολικής κίνησης.

Η πλειοψηφία των καταναλωτών ψώνισε με επίσκεψη σε καταστήματα (58.2%) ενώ ηλεκτρονικά επέλεξε να ψωνίσει το 24.3%, κυρίως λόγω ευκολίας. Και με τους δύο τρόπους ψώνισε το 17.4% των ερωτώμενων.

Το τοπ 7 των καταστημάτων που επέλεξαν οι καταναλωτές

Κωτσόβολος με 12.7%

Το Πλαίσιο με 10.6%

Tα Zara είναι στο 10.1%,

Media Markt στο 9.5

H&M στο 9%

Τέλος, το 58.7% των καταναλωτών έδωσε για τις αγορές του μέχρι 100 ευρώ, 18.5% έδωσαν 101-200 ευρώ, 14.3% έδωσαν 201-400 ευρώ ενώ 6.3% ξεπέρασε τα 400 ευρώ για τις αγορές του. Αν και ψώνισαν λιγότερο, οι άνδρες ξόδεψαν περισσότερα χρήματα καθώς είναι πρώτοι σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες, εκτός από τη μικρότερη κλίμακα. Φαίνεται πως οι γυναίκες προχώρησαν σε μικρότερες αγορές όπως ρούχα, είδη περιποίησης κ.λπ.. ενώ οι άνδρες επέλεξαν ακριβές αγορές ηλεκτρονικών ειδών όπως υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών.

Η έρευνα της ierax analytix, διεξήχθη ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας (ierax.gr)  και των social media, στο διάστημα 25-26 Νοεμβρίου 2017. Συνολικά συμμετείχαν 587 άτομα από την Ελλάδα, ηλικίας 18-55 ετών. Η ierax analytix είναι μια νέα εταιρεία έρευνας και ανάλυσης αγοράς από την Θεσσαλονίκη.