Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 -

Αβραμόπουλος: Το σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων άρχισε να εφαρμόζεταιΣτο προσφυγικό αναφέρθηκε ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, την επομένη της Συνόδου για την Κεντρική Μεσόγειο η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στη Ρώμη.

Σε συνέντευξη στην οποία παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa», ανέφερε:

«H αντιμετώπιση του θέματος της διέλευσης από τη Λιβύη πρέπει να αποτελέσει κοινή ευθύνη όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Διότι όσα συμβαίνουν στην Ιταλία -ή στην Ελλάδα- στη συνέχεια, στην πραγματικότητα, αντανακλούν σε όλη την ΕΕ. Η Ιταλία δεν έχει αφεθεί μόνη στη διαχείριση αυτής της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απροθυμία κάποιων χωρών να συμβάλουν στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ο κ. Αβραμόπουλος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζει:

«Είναι γεγονός ότι κάποιες κυβερνήσεις δεν καταβάλουν προσπάθειες ή είναι απρόθυμες να πράξουν όσα αποτελούν μια ξεκάθαρη κοινή υποχρέωση: την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια επιβάλει μια σειρά από ηθικές και θεσμικές υποχρεώσεις».

Αναφορικά με τις μετεγκαταστάσεις, προσθέτει, δε, ότι «έπειτα από μια απογοητευτική αρχική φάση, το όλο σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων άρχισε να εφαρμόζεται. Με βραδύτητα, αλλά κάτι αρχίζει να κινείται. Όλες οι χώρες, όμως, πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης. Δεν θα ήθελα, όπως είπα, να αναγκασθούμε, από το φθινόπωρο, να παρέμβουμε με διαδικασίες κυρώσεων, για όσους δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους».

Στην ερώτηση της «La Stampa», τέλος, αν μπορεί να υποσχεθεί ότι αυτή την φορά οι κανόνες για την κατανομή των προσφύγων θα τύχουν σεβασμού, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντά:

«Είμαι αισιόδοξος. Η κατάσταση βελτιώνεται, δεν φτάσαμε στο σημείο που θα θέλαμε διότι κάποιες κυβερνήσεις είναι ιδιαίτερα απρόθυμες στο να δεχθούν αυτές που στην πραγματικότητα αποτελούν σαφέστατες υποχρεώσεις. Τα όσα συμφωνήθηκαν είναι νομικώς δεσμευτικά και υποχρεωτικά για όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Και αυτό σημαίνει ότι όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση, θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για τα όσα θα έχουν πράξει, και για όσες δεσμεύσεις δεν θα έχουν τηρήσει».