Τρίτη 16 Αυγούστου 2022 -

Απίστετυη δικαιολογία Σπίρτζη: «Ξέραμε για τους νεκρούς επίσημα όταν έφυγαν οι κάμερες για αυτό δεν το είπαμε»!Στην ομολογία οτι οι υπουργοί που ενημέρωναν τον Αλέξη Τσίπρα στην σύσκεψη το βράδυ της Δευτέρας, γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών, αλλά δεν είπαν κουβέντα μπροστά στις κάμερες, προχώρησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Και πώς δικαιολόγησε την σιωπή όλων στην ύπαρξη νεκρών από την φονική πυρκαγιά; Στο γεγονός ότι οι πληροφορίες ήταν -υποτίθεται- ανεπιβεβαίωτες, σύμφωνα με τον Χρήστο Σπίρτζη, αν και οι άνδρες των ΟΥΚ είχαν ενημερώσει με τον πιό επίσημο τρόπο και την πολιτική και την στρατιωτική ηγεσία, για την ύπαρξη θυμάτων.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν- όλως τυχαίως- μόλις έφυγαν οι κάμερες της ΕΡΤ... χωρίς να εξηγήσει όμως ο υπουργός Μεταφορών, γιατί αργά το βράδυ, στις 12.30, που έγινε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός δεν έκανε λόγο για ανθρώπινες απώλειες...

"Είναι μια συζήτηση μιας επικοινωνιακής πολιτικής που θέλει να εκμεταλλευτεί τον πόνο των συνανθρώπων μας και να του δώσει πολιτική χροιά. Γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι ο Πρωθυπουργός ήταν στη Βοσνία, ότι όλη την ώρα και εκείνη την ώρα γινόταν μια απίστευτη μάχη και για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά κυρίως για να σωθούν ζωές, για τον απεγκλωβισμό συμπολιτών μας με κάθε μέσο. Υπήρχε μία πολύ έντονη δράση ακόμα και από υπουργεία που δεν έχουν σχέση. Γιατί εδώ δεν θα αποπροσανατολίζουμε το τι έγινε, πως έγινε και τι θα γίνει με διάφορα ερωτήματα που επικοινωνιακά βάζουν στελέχη της αντιπολίτευσης μέσω συγκεκριμένων κύκλων" δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στον Realfm 97,8..

"Υπήρχε μία πληροφόρηση εξ όσων γνωρίζω, μετά την ενημέρωση που έγινε, όταν έφυγαν οι κάμερες για την πιθανότητα δύο αν θυμάμαι καλά ή ενός συμπολιτών, που ήταν ανεπιβεβαίωτες. Ήταν ανεπιβεβαίωτη. Όταν είχαμε πληροφόρηση βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μία ώρα, μετά και μίλησε για πάνω από 20 νεκρούς. Είχαμε ανεπιβεβαίωτη ενημέρωση για δύο νεκρούς, εκείνη την ώρα οι προτεραιότητές μας ήταν τελείως διαφορετικές. Που θα αποσκοπούσε να κρύβαμε αν ξέραμε ότι είχαμε εκείνη τη στιγμή νεκρούς; Θα παίρναμε τους νεκρούς και θα φεύγαμε; Αυτά που γίνονται και αυτά που ακούγονται είναι τρελά πράγματα" ανέφερε.

Η αλήθεια όμως είναι διαφοετική. Οπως έχει προκύψει απο το ρεπορτάζ, ήδη πρίν πέσει το σκοτάδι, οι άνδρες των ΟΥΚ που έφθασαν στο Μάτι ενημέρωσαν επισήμως για την ύπαρξη νεκρών. Ο Δήμαρχος Ραφήνας είχε ηδη βγεί στα κανάλια και έλεγε οτι υπάρχουν νεκροί. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ είχαν ήδη περισυλλάξει δύο τουλάχιστον νεκρούς. Και το ΕΚΕΠΥ είχε ήδη ζητήσει απο το ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου των εργαζομένων, σακούλες για τις σορούς των νεκρών. Είνακ δυνατόν να υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες, για στην σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό να μην ακούγεται λέξη; 

"Πολλοί από εμάς δεν κοιμούνται τα βράδια για να μπορέσουν να βοηθήσουν τους συμπολίτες μας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που έχει ο καθένας, δεν μπορούμε να ακούμε ερωτήσεις, οι οποίες είναι απαράδεκτες" συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την πολιτική ευθύνη και την ενδεχόμενη παραίτηση απάντησε "Η ΝΔ μας λέει ότι αυτό είχαν κάνει όλοι οι Πρωθυπουργοί της παράταξής της, όποτε είχαμε ζήσει στο παρελθόν μια καταστροφή. Δεν θα ακολουθήσω την αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε θα μπω σε κύκλο πολιτικής διαφωνίας για το δράμα και την τραγωδία που ζούμε. Ο Πρωθυπουργός έδωσε τις απαντήσεις, δεν το έχει κάνει άλλος Πρωθυπουργός να μην κρυφτεί πίσω από την παραίτηση ενός υπουργού. Δεν νομίζω ότι δήλωσε κανείς περήφανος μία μέρα πριν ή ότι δεν ανέλαβε πολιτική ευθύνη.

Να δούμε την πολιτική διαφορά στάσης του Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με άλλους Πρωθυπουργούς. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύφτηκε, είχε την ψυχή, την γενναιότητα να αναλάβει ο ίδιος την πολιτική ευθύνη και να μην κρυφτεί πίσω από την παραίτηση είτε ενός υπουργού του είτε ενός Γενικού Γραμματέα είτε να ζητήσει τις παραιτήσεις του Αρχηγού των σωμάτων που ήταν στη μάχη. Είναι τραγικό ότι την πρώτη ημέρα μετά την τραγωδία να δίνουν όλοι συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική και στην Αστυνομία και τις δύο τελευταίες ημέρες να αντιστρέφεται αυτή η στάση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων".

"Υπάρχουν πολλά αυθαίρετα. Θα προχωρήσουν οι πολεοδομικοί σχεδιασμοί. Όσα αυθαίρετα δεν μπορούν να ενταχθούν σε ένα πολεοδομικό σχέδιο με όλους του κανόνες, θα μπουν και μπουλτόζες" τόνισε.