Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2025 -

Παράσιτα ψαριών: 22χρονος μεταφέρθηκε στα επείγοντα με μόλυνση, μετά από κατανάλωση σούσι



Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε 22χρονος στη Θεσσαλονίκη με μόλυνση μετά από κατανάλωση σούσι.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη μόλυνση από παράσιτα ψαριών στην Ελλάδα.

Ο 22χρονος, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Νοεμβρίου, έχοντας πόνους στην κοιλιά και αυξημένους δείκτες φλεγμονής. Ωστόσο, μετά από εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μία ασθένεια που προκαλείται από κατανάλωση ωμού ψαριού, το ιδιαίτερα δημοφιλές σούσι – ιαπωνικού παραδοσιακού φαγητού.

Η αρχική κλινική εικόνα του νεαρού παρέπεμπε σε ενδοκοιλιακή φλεγμονή και έπειτα από τις απεικονιστικές εξετάσεις να υπάρχει η υποψία για καρκίνο. Ο πόνος συνοδευόταν από ναυτία και ρίγη, χωρίς έμετο ή πυρετό. Οι γιατροί, εντοπίζοντας μάζες στην κοιλιακή χώρα και διόγκωση λεμφαδένων, προχώρησαν σε χειρουργική διερεύνηση, υποπτευόμενοι ενδοκοιλιακή νεοπλασία.

Ο νεαρός, χωρίς προηγούμενο ιστορικό, νοσηλεύτηκε εν τέλει για περαιτέρω διερεύνηση. Ούτε οι βιοχημικές ούτε οι ακτινολογικές εξετάσεις οδήγησαν σε οριστική διάγνωση. Επιπλέον, η ακτινολογική έκθεση υπέδειξε μια πιθανή νεοπλασματική αιτία της νόσου. Οι ιστολογικές εξετάσεις που ακολούθησαν αποκάλυψαν την παρουσία παρασίτου του γένους Anisakis, γνωστού για τις δηλητηριάσεις που προκαλεί μετά από κατανάλωση ωμού ή ανεπαρκώς μαγειρεμένου ψαριού.

Μετά τη χειρουργική αντιμετώπιση, ο 22χρονος έλαβε φαρμακευτική αγωγή και ανάρρωσε πλήρως.