Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024 -

Αναχωρεί προς μετεγκατάσταση στη Γαλλία ομάδα 234 προσφύγωνΗ τελευταία αναχώρηση προς τη Γαλλία για τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου. 

Πρόκειται για μια ομάδα 234 ατόμων, η μεγαλύτερη αναχώρηση που οργάνωσε ποτέ η Γαλλία σε μία και μόνο πτήση. Η ομάδα αποτελείται από 132 ενήλικες και 102 παιδιά. Οι περισσότεροι είναι σε οικογένειες (182 άτομα), που αποτελούνται από 2 έως 9 άτομα. Πρόκειται για 190 Σύριους, 11 Παλαιστίνιους, 27 Ιρακινούς, και 6 άτομα που δηλώνουν απάτριδες. 

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, η Γαλλία έχει μετεγκαταστήσει 4.091 αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, σε σύνολο 20.471 ατόμων που έχουν μετεγκατασταθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ, δηλαδή το 20% του συνόλου (σύμφωνα με τα στοιχεία έως 06/10). Το 80% των αιτούντων άσυλο που μετεγκαταστάθηκαν στη Γαλλία είναι από τη Συρία, το 15% από το Ιράκ, το 2% από την Ερυθραία και το 2% από τη Παλαιστίνη. 

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία έχει επίσης επιδείξει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και τους πρόσφυγες, υποστηρίζοντας την επιτόπου δράση των διαφόρων ΜΚΟ, είτε πρόκειται για τη βελτίωση των υγειονομικών και ιατρικών συνθηκών, τη φροντίδα των ατόμων σε ευάλωτη κατάσταση, ιδίως των ασυνόδευτων ανηλίκων, ή την ανάπτυξη πολιτιστικών υπηρεσιών.