Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 -

Αφρικανική σκόνη: Ανησυχία για μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμώνΟ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, θεωρεί τη συχνότητα και την ένταση εμφάνισης της αφρικανικής σκόνης στην Ευρώπη ως σαφή ένδειξη της κλιματικής αλλαγής.

 

Το γεγονός αυτό, όπως είπε ο καθηγητής στην ΕΡΤ, θα πρέπει να «Να μας κινητοποιήσει και να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση με πολύ πιο σοβαρό τρόπο».

 

Μιλώντας για τη διαδρομή που διανύουν τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι εκτός από το σημαντικό ποσοστό μετάλλων -βασικό χαρακτηριστικό της σύστασης του εδάφους στην έρημο- που μεταφέρουν, απορροφούν στο ταξίδι αυτό σωματίδια και ρύπους από εκείνες τις περιοχές.

«Υπάρχει μια σχετική ανησυχία όχι για σήμερα μόνο, αλλά γενικότερα κατά τα φαινόμενα για τη μεταφορά και παθογόνων μικροοργανισμών που πραγματικά δεν ενδημούν στο δικό μας περιβάλλον» υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Aναφορικά με το πώς επηρεάζει τη ζωή των κατοίκων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει ταυτόχρονα το νέφος, o κ. Σαρηγιάννης δήλωσε ότι επιτείνουν το πρόβλημα.

Γι’ αυτό, όπως δήλωσε, τις ημέρες που υπάρχει έξαρση του φαινομένου καλό θα ήταν να φοράμε μάσκα και να χρησιμοποιούμε συσκευές απολύμανσης του άερα.