Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Προστατεύστε τα αυτιά σας - Πως να αποφύγετε τη μείωση της ακοής σας



Το να διατηρήσετε την ακοή σας σε...υγιή επίπεδα έχει να κάνει κυρίως με το να γνωρίζετε πόσο εκτεθειμένοι είστε στους δυνατούς ήχους. Εσείς ξέρετε πώς να προστατεύσετε τα αυτιά σας;
Οι περισσότερες περιπτώσεις κώφωσης (περίπου τέσσερις στις πέντε περιπτώσεις), προκαλούνται από βλάβη των μικροσκοπικών τριχωτών κυττάρων στο εσωτερικό του αυτιού. Η βλάβη αυτή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της έκθεσης σε πάρα πολύ θόρυβο και σε αρκετές περιπτώσεις είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη.

Στη σημερινή εποχή οι δυνατοί θόρυβοι έχουν να κάνουν κυρίως με την αναψυχή. Ειδικότερα, τα MP3 players, iPods, θορυβώδεις χώροι (club) και οι μουσικές συναυλίες μπορούν να αποβούν καταστροφικά για την ακοή σας.

Πόσο δυνατά είναι το …πολύ δυνατά;

Ο κίνδυνος να βλάψετε την ακοή σας εξαρτάται κυρίως από δύο παράγοντες: την ένταση του θορύβου και τη διάρκεια, που είστε εκτεθειμένοι σε αυτόν.

Οι ειδικοί συμφωνούν, ότι η συνεχής έκθεση σε δυνατό θόρυβο, αρκεί για να προκαλέσει ανεπανάληπτη ζημιά στην ακοή.

Ωστόσο, χωρίς εξοπλισμό μέτρησης του θορύβου είναι αδύνατο να γνωρίζει κάποιος το επίπεδο του θορύβου, στον οποίο εκτίθεται. Ένας πρακτικός κανόνας ωστόσο, είναι ότι ο θόρυβος είναι βλαβερός, όταν δε μπορείτε να μιλήσετε σε κάποιον δύο μέτρα μακριά σας χωρίς να χρειαστεί να φωνάζετε.

 

Πόση ώρα είναι αρκετή;

Η διάρκεια εξαρτάται κυρίως από την ένταση. Η αύξησή της έστω και λίγα ντεσιμπέλ, μπορεί βέβαια να επηρεάσει δραματικά στην ακοή σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι κάθε αύξηση των 3dB ισοδυναμεί με διπλασιασμό της ηχητικής ενέργειας (και μειώνει στο μισό τον χρόνο που πρέπει να ακούτε). Για παράδειγμα, αν βρίσκεστε σε έναν χώρο για μία ώρα και ο ήχος είναι 100dB, θα έχετε τις ίδιες επιπτώσεις, άρα και ενδεχομένως την ίδια ζημιά, όπως εάν βρισκόσασταν σε έναν χώρο με 97dB για δύο ώρες.

Στους χώρους εργασίας ωστόσο, οι κανόνες ορίζουν, ότι πρέπει να φοράτε ειδικές ωτασπίδες καθημερινά, εάν οι μέσες τιμές του θορύβου φθάνουν στα 85dB. Στα 110dB, ο μέγιστος ημερήσιος χρόνος έκθεσης δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5 λεπτό.

7 έξυπνοι τρόποι προστασίας

1. Ωτασπίδες
Όσο περισσότερος είναι ο θόρυβος και όσο μεγαλύτερη η διάρκεια που είστε εκτεθειμένοι σε αυτόν, τόσο αυξάνετε τις πιθανότητες να προκαλέσετε βλάβη στην ακοή σας. Προστατέψτε τα αυτιά σας με ωτοασπίδες.
Ειδικά μάλιστα σε συναυλίες, οι ωτασπίδες παρέχουν εκτός από προστασία και καλύτερη ποιότητα ήχου. Την επόμενη φορά, που θα βρεθείτε σε έναν κλειστό συναυλιακό χώρο, καλύψτε για λίγο τα αυτιά σας και θα ανακαλύψετε, ότι η μουσική ακούγεται ακόμα καλύτερα. Οι ωτασπίδες μπορούν να μειώσουν (κατά μέσο όρο) τον θορύβου κατά 15 και 35 ντεσιμπέλ.

2. Χαμηλώστε τα ντεσιμπέλ
Θυμηθείτε, όταν ακούτε την αγαπημένη σας μουσική στο αυτοκίνητο ή το σπίτι και ειδικά όταν χρησιμοποιείτε ακουστικά, ότι για να είστε ασφαλείς θα πρέπει να μπορείτε να διακρίνετε όχι μόνο το τραγούδι αλλά και τους εξωτερικούς ήχους του περιβάλλοντος. Εάν αυτό δε συμβαίνει, ίσως πρέπει να χαμηλώσετε την ένταση.

3. Ο κανόνας 60-60
Ακούστε τη μουσική σας στο 60% της μέγιστης έντασης του MP3, αλλά όχι περισσότερο από 60 λεπτά την ημέρα. Αν το MP3 σας διαθέτει τη χαρακτηριστική ένδειξη «smart volume» μη διστάσετε να τη χρησιμοποιήσετε. Θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε την ένταση του ήχου στα σωστά επίπεδα, ώστε να απολαύσετε μουσική χωρίς να επιβαρύνετε την ακοή σας.

4. Κλασικά ακουστικά
Όταν ακούτε μουσική, επιλέξτε να χρησιμοποιήσετε ακουστικά «παλαιού» τύπου, τα οποία ρυθμίζουν αρμονικά τον ήχο και εξισορροπούν τη μουσική χωρίς να επηρεάζεται από τους εξωτερικούς θορύβους. Προσπαθήστε όμως, να κάνετε τακτικά διαλείμματα από τα ακουστικά σας, για να ξεκουράζετε τα αυτιά σας.

5. Πιο χαμηλά
Χαμηλώστε την ένταση του ήχου στην τηλεόραση και του ραδιοφώνου σας. Ακόμη και μια μικρή μείωση της έντασης του θορύβου, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στον κίνδυνο βλάβης στην ακοή σας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορείτε να εφαρμόσετε το trick, της …φωνής. Αν χρειάζεται να φωνάζετε για να συνομιλήσετε, τότε πρέπει να χαμηλώσετε τον ήχο.

6. Εργασιακά...ντεσιμπέλ
Εάν αντιμετωπίζετε θορύβους στον επαγγελματικό σας χώρο, απευθυνθείτε στο τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού ή σε όποιον άλλον υπεύθυνο και ζητήστε να ληφθούν μέτρα για τη μείωση τους. Μάλιστα, αν η εργασία σας απαιτεί να χρησιμοποιείτε θορυβώδη εξοπλισμό, όπως τρυπάνια, πριόνια, μηχανήματα λείανσης ή άλλες μηχανές, μη ξεχνάτε να φοράτε πάντα προστατευτικά, όπως είναι οι ειδικές ωτασπίδες.

7. Μουσική …αποτοξίνωση
Δώστε τον χρόνο στα αυτιά (και το κεφάλι σας) να ανακάμψει, έπειτα από πολύωρη έκθεση σε δυνατό θόρυβο. Σύμφωνα μάλιστα, με βρετανική έρευνα, τα αυτιά χρειάζονται τουλάχιστον 16 ώρες ανάπαυσης, για να ανακάμψουν μετά από ένα δίωρο έκθεσης σε έναν χώρο, όπως είναι τα κλαμπ και οι συναυλίες, για παράδειγμα.
Η μείωση αυτή του συγκεκριμένου χρόνου αποκατάστασης, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μόνιμης κώφωσης.