Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πώς συνδέονται οι υδατάνθρακες με τον καρκίνο; Νέα μελέτη



Είναι γνωστό πως η κατανάλωση υδατανθράκων θέλει μέτρο, προκειμένου να διατηρεί κανείς τη σιλουέτα του. Νέα έρευνα αναδεικνύει και μία άλλη πτυχή: πως οι υδατάνθρακες μπορεί να βλάπτουν εκτός από τη ζυγαριά και τους πνεύμονές μας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως δίαιτα με τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων.

«Καταγράψαμε 49% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα μεταξύ των ανθρώπων με τον υψηλότερο ημερήσιο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με εκείνους με χαμηλότερο», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας Δρ Stephanie Melkonian, από το University of Texas MD Anderson Cancer Center.

Το συμπέρασμα θα μπορούσε να είναι πως ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να περιορίσει και τον κίνδυνο κάποιος να εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, είναι η μεγαλύτερη που ερεύνησε τον πιθανό σύνδεσμο ανάμεσα στον γλυκαιμικό δείκτη και τον καρκίνο του πνεύμονα. Διαπίστωσε επίσης πως ο γλυκαιμικός δείκτης συνδέεται περισσότερο με τον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του τύπου καρκίνου σε συγκεκριμένες υπο-ομάδες, όπως ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ.

Προηγούμενες έρευνες είχαν επίσης επισημάνει πως διατροφικοί παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο ένας άνθρωπος να εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα. Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά περιορίζει τον κίνδυνο αυτό ενώ η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, κορεσμένων λιπαρών και γαλακτοκομικών τον αυξάνει, σημειώνει η Daily Mail.