Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 -

Όσοι τρώνε φαγητό αργά το βράδυ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν πολύποδες στο έντεροΕπιστήμονες από τις ΗΠΑ, έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησαν, διαπίστωσαν πως όσοι τρώνε φαγητό αργά το βράδυ μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν πολύποδες στο έντερο.

Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι.

Υπολογίζεται ότι το 15-40% των ενηλίκων έχουν τουλάχιστον έναν πολύποδα στο έντερό τους. Στο 5-10% των περιπτώσεων, όμως, οι πολύποδες εξελίσσονται σε καρκίνο με την πάροδο του χρόνου.

Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό παρουσιάζουν διακύμανση αναλόγως με το μέγεθος, τον αριθμό και τη θέση ανάπτυξής τους.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 664 εθελοντές οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε κολονοσκόπηση. Η εξέταση αυτή ανιχνεύει τους πολύποδες και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το 42% των εθελοντών είπαν ότι έτρωγαν φαγητό αργά το βράδυ και ειδικότερα εντός 3 ωρών πριν μπουν για ύπνο. Τη συνήθεια αυτή είχαν τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα.

Όπως έδειξαν οι εξετάσεις τους, οι άνθρωποι αυτοί είχαν κατά 46% περισσότερες πιθανότητες να έχουν πολύποδα στο έντερο σε σύγκριση με τους εθελοντές που έτρωγαν νωρίς το βραδινό τους.

«Πολλές μελέτες για τους πολύποδες και τον καρκίνο του παχέος εντέρου εστιάζονται στο τι τρώμε και όχι στο πότε», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Edena Khoshaba, από το Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο. «Θελήσαμε να δούμε εάν παίζουν ρόλο και οι ώρες των γευμάτων».

Ως φαίνεται οι ώρες αυτές είναι πολύ σημαντικές. Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα πως οι εθελοντές που έτρωγαν πολύ αργά φαγητό είχαν 5,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν τρία ή περισσότερα αδενώματα στο έντερό τους. Μάλιστα αυτό ήταν ανεξάρτητο από τα φαγητά που κατανάλωναν.

Τα αδενώματα είναι οι πολύποδες του εντέρου που μπορεί με την πάροδο του χρόνου να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Πώς μπορεί η ώρα του φαγητού να σχετίζεται με τους πολύποδες του εντέρου;

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με ποιους ακριβώς τρόπους. Εκτιμούν όμως ότι κάποιον ρόλο παίζει η αποδιοργάνωση του βιολογικού ρολογιού (κιρκάδιοι ρυθμοί) του οργανισμού.

Το φαγητό αργά το βράδυ μπορεί να αποδιοργανώνει και τις αποικίες των βακτηρίων που εκ φύσεως ζουν μέσα στο έντερό μας. Έτσι, μπορεί να βλάπτει το μικροβίωμα του εντέρου με τρόπους που ευνοούν τους πολύποδες.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο 2024 Digestive Disease Week, που διεξήχθη 18-21 Μαΐου 2024 στην Ουάσινγκτον.

Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.