Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 -

Ο ξηρός καρπός που ρίχνει την πίεση και βελτιώνει τη χοληστερίνη



Τα οφέλη των ξηρών καρπών για την υγεία είναι πολλά και επιστημονικά τεκμηριωμένα. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι η ενίσχυση της μνήμης, η πρόληψη του καρκίνου και η βελτίωση του ύπνου.

 

Τώρα, μια νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει στη λίστα μερικές ακόμη ευεργετικές επιδράσεις: τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση των τιμών της χοληστερίνης.

Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στην Ινδία και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Nutrition, δείχνει ότι η θετική επίδραση στους δύο παραπάνω δείκτες προκύπτει από την καθημερινή κατανάλωση των πεντανόστιμων κάσιους.

kasious

Τα κάσιους δεν θεωρούνται από τους πιο υγιεινούς ξηρούς καρπούς, για παράδειγμα σε σύγκριση με τα καρύδια ή τα αμύγδαλα, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι μια μικρή ποσότητα την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και της «καλής» HDL χοληστερίνης.

 

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ζήτησαν από 300 άτομα –όλοι τους διαβητικοί– να ακολουθήσουν για τρεις μήνες μια πανομοιότυπη διατροφή, με μοναδική διαφορά ότι οι μισοί συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά 30 γραμμάρια κάσιους(ωμά και ανάλατα) ενώ οι άλλοι μισοί όχι.

«Περίπου το 20% των λιπαρών που υπάρχουν στα κάσιους είναι κορεσμένα» αναφέρει ο Δρ V. Mohan, ιδρυτής του ερευνητικού οργανισμού Madras Diabetes Research Foundation και επικεφαλής συντάκτης της μελέτης. «Θέλαμε λοιπόν να εξετάσουμε εάν τα λιπαρά του συγκεκριμένου ξηρού καρπού επηρεάζουν τη χοληστερίνη και αποδείχτηκε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.»

Μετά το πέρας των τριών μηνών, και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και άλλες παραμέτρους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, διαπιστώθηκε ότι η ομάδα των κάσιους παρουσίασε 5 mmHg μείωση της αρτηριακής πίεσης και 2 mg αύξηση της HDL χοληστερίνης. Συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που δεν κατανάλωναν τον ξηρό καρπό, η ομάδα των κάσιους παρουσίασε κατά 1,9 φορές μεγαλύτερη μείωση της πίεσης και κατά 16 φορές μεγαλύτερη βελτίωση της HDL χοληστερίνης.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, τα οφέλη των κάσιους προκύπτουν όταν ο ξηρός καρπός καταναλώνεται ωμός και χωρίς προσθήκη αλατιού.