Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Μεγάλη συμμετοχή στον πρώτο «καφέ για φροντιστές»!



Τον πρώτο τους «καφέ» ήπιαν οι φροντιστές των ασθενών με άνοια μαζί με τους επαγγελματίες υγείας, της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «ο Νέστωρ» και του Σωματείου Αλληλοβοήθειας Φροντιστών ασθενών με νόσο Alzheimer και συναφών διαταραχών, στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος «Καφές για φροντιστές».

Η πρώτη συνάντηση για “καφέ” που πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα διδασκαλίας κι εκδηλώσεων του Κέντρου Alzheimer «ο Νέστωρ», στον 2ο όροφο, στην οδό Ι. Δροσοπούλου 22, στην Κυψέλη, είχε μεγάλη συμμετοχή από φροντιστές που άδραξαν την ευκαιρία για να πάρουν μια ανάσα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης.

Το πρόγραμμα, που δεν έχει εφαρμοστεί ξανά στη χώρα μας και παρέχεται δωρεάν στους φροντιστές, δημιουργήθηκε με στόχο να τους προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη φροντίδα των ασθενών και να τους στηρίξει ψυχολογικά, με συμβουλές και συμμετοχή σε ευχάριστες δραστηριότητες.

Όπως τόνισε ο Ψυχίατρος και επιστημονικά υπεύθυνος της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας ”ο Νέστωρ”, Αντώνης Μούγιας, “η επιβάρυνση των φροντιστών ασθενών με άνοια είναι ιδιαίτερα σημαντική και οι υπηρεσίες στην άνοια οφείλουν να στοχεύουν στη μείωσή της. Η ενημέρωση πάνω στην άνοια, οι κοινωνικές επαφές, η αναζήτηση βοήθειας όπου είναι διαθέσιμη και οι ευχάριστες δραστηριότητες, έχουν φανεί πως βοηθούν τους φροντιστές στο έργο τους. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε ώστε να περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω”.

 

Η Πρόεδρος του Σωματείου Αλληλοβοήθειας Φροντιστών ασθενών με νόσο Alzheimer και συναφών διαταραχών, Παναγιώτα Σουρτζή, μιλώντας για τη σημασία και τους στόχους του προγράμματος, ανέφερε ότι:“Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους φροντιστές να μην ξεχνούν να φροντίζουν τους εαυτούς τους και σε αυτό εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε μέσω αυτών των προγραμμάτων. Η συμμετοχή των φροντιστών σε αυτές τις συναντήσεις  μας, εκτός από το να είναι γι΄αυτούς ένα ευχάριστο διάλειμμα, με κοινωνικές επαφές, ευχάριστη απασχόληση και συζήτηση, μπορεί επίσης να τους δώσει απαντήσεις σε απορίες αλλά και ουσιώδεις κατευθύνσεις ως προς τη φροντίδα των ανθρώπων τους”.

 

Ιδιαίτερα ωφέλιμο και πολύ πρακτικό θεώρησαν οι φροντιστές, το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, εθελοντές αναλαμβάνουν την απασχόληση των ασθενών που φροντίζουν, σε ξεχωριστό χώρο.

 

Το πρόγραμμα, πέραν των εκπαιδευτικών ωρών, περιλαμβάνει, προβολή ταινιών, ασκήσεις χαλάρωσης, χειροτεχνίες, χορό, μασάζ, κομμωτήριο κι άλλα πολλά που αναμένεται να αποτελέσουν την αρχή μιας ωραίας, ωφέλιμης και διασκεδαστικής συνήθειας για τους φροντιστές.