Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Λύκος: Τα συμπτώματα της ασθένειας και όσα πρέπει να γνωρίζουμε



Ένας «Λύκος» έχει την «τιμητική» του σήμερα, 10 Μαΐου: ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η πιο κλασική μορφή ρευματικής αυτοάνοσης πάθησης, που αφορά τουλάχιστον 500.000 ανθρώπους στην Ευρώπη, με την πλειονότητα αυτών να είναι γένους θηλυκού.
 
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) ή «Λύκος», όπως κοινώς αποκαλείται, είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, που μπορεί να προσβάλλει τις αρθρώσεις και τους μύες, αλλά και το δέρμα, τους νεφρούς, το νευρικό σύστημα, τους πνεύμονες, την καρδιά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχει δε ευρύτατο κλινικό φάσμα, το οποίο σημαίνει ότι σε κάθε ασθενή εκδηλώνεται διαφορετικά τόσο από πλευράς σοβαρότητος όσο και από πλευράς συμπτωμάτων.
 
«Όταν ο ΣΕΛ προσβάλλει τα ζωτικά όργανα και παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να είναι δυνητικά θανατηφόρος. Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία θέτει τον ΣΕΛ σε ύφεση, πριν αυτό συμβεί» λέει η πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ, κυρία Αθανασία Παππά. Η ίδια επισημαίνει πως παρόλο που με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, έχει γίνει τεράστια πρόοδος στην έγκαιρη διάγνωση του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου, στον επιτυχή και αποτελεσματικό έλεγχο της νόσου και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των νοσούντων.
 

Τι είναι ο Λύκος

 
Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, δεν είναι κληρονομική ούτε μεταδοτική νόσος, ενώ για την αντιμετώπισή του σημείο κλειδί είναι η έγκαιρη διάγνωση, η οποία γίνεται κυρίως από το ρευματολόγο. Οι περισσότεροι ασθενείς, έως και το 90% των περιστατικών, είναι γυναίκες, ενώ το 80% των διαγνώσεων περιλαμβάνουν άτομα 15-45 ετών.
 
Κόπωση, αίσθημα κακουχίας, δερματικά εξανθήματα, π.χ. η «πεταλούδα», δηλαδή το εξάνθημα στα μάγουλα και τη μύτη, απώλεια μαλλιών αλλά και πιο ανησυχητικά, όπως η πλευρίτιδα, η νεφρική νόσος, η φλεγμονή του εγκεφάλου, θρομβώσεις σε φλέβες ή αρτηρίες είναι μερικά από τα βασικά συμπτώματα της νόσου.
 
Η αντιμετώπιση της νόσου χρήζει πολλές φορές γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (νεφρολόγο, αιματολόγο, πνευμονολόγο κ.λπ.), ενώ η θεραπεία  εξαρτάται από το όργανο που πάσχει και εξατομικεύεται. Περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ανάπαυση όταν η νόσος είναι σε έξαρση και προσοχή στην έκθεση στον ήλιο.

 
Πώς αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα της νόσου

 
Η έκθεση στον ήλιο και ο φθορίζων φωτισμός είναι γνωστό ότι σε μερικά άτομα χειροτερεύει τα δερματικά εξανθήματα που σχετίζονται με τον ήλιο. Η έκθεση μπορεί επίσης να προκαλέσει γενικευμένες εξάρσεις του λύκου με πυρετό, αρθραλγίες ή ακόμα φλεγμονές που περιλαμβάνουν την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά ή το νευρικό σύστημα. Γι' αυτό οι ειδικοί τονίζουν πως οι ασθενείς θα πρέπει να προσέχουν πολύ κατά την έκθεσή τους στον ήλιο, να χρησιμοποιούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και άνω και να αποφεύγουν δραστηριότητες σε ανοικτό χώρο κατά την περίοδο υψηλής ηλιοφάνειας.
 
Σήμερα τα φάρμακα που κυρίως χρησιμοποιούνται είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα ανθελονοσιακά, τα κορτικοστεροειδή και τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα  και μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι του CD20 μορίου στην επιφάνεια των Β-κυττάρων, για βαριές ανεξέλεγκτες στη συμβατική θεραπεία περιπτώσεις. Πρόσφατα εγκρίθηκε στην Αμερική και στην Ευρώπη η χρήση ενός νέου φαρμάκου, που δίδεται ενδοφλέβια μια φορά τον μήνα και φαίνεται να βοηθά σημαντικά και με ασφάλεια αρκετούς ασθενείς, ενώ νέα φάρμακα αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα επόμενα χρόνια. 
 
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ερυθηματώδη Λύκου, η ΕΛΕΑΝΑ θα διανείμει σε Αθήνα, Πάτρα και Λάρισα στο κοινό ενημερωτικό έντυπο και δείγμα αντηλιακού. Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επισκέπτονται το site της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. www.arthritis.org.gr  και να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 210 8237 302.