Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Καρκίνος του οισοφάγου: Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο



Ως καρκίνο του οισοφάγου, ορίζουμε την ανάπτυξη κακοήθους όγκου στον οισοφάγο, το μυώδη δηλαδή σωλήνα που συνδέει το φάρυγγα με το στομάχι.

Το τοίχωμα του οισοφάγου αποτελείται από διάφορες στοιβάδες ιστού. Ο καρκίνος του οισοφάγου ξεκινάει από την εσωτερική στοιβάδα και καθώς αναπτύσσεται, εκτείνεται προ τα έξω διαμέσου των διαφόρων στοιβάδων του τοιχώματός του.

Δύο είναι οι βασικοί τύποι καρκίνου του οισοφάγου:

Το πλακώδες καρκίνωμα, το οποίο είναι ο καρκίνος που ξεκινάει από τα πλακώδη κύτταρα του οισοφάγου. Αυτός ο τύπος καρκίνου μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε τμήμα του οισοφάγου.

Το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου είναι ο καρκίνος ο οποίος ξεκινάει από τα αδενικά κύτταρα του οισοφάγου, τα οποία παράγουν και εκκρίνουν βλέννη και άλλα υγρά. Ο καρκίνος αυτός αναπτύσσεται συνηθέστερα στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, στη συμβολή του οισοφάγου με το στομάχι.

Ο καρκίνος του οισοφάγου αναπτύσσεται πιο συχνά στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Συγκεκριμένα 5-10/1000 άντρες και 1/1000 γυναίκες θα αναπτύξουν σε κάποια φάση της ζωής τους καρκίνο του οισοφάγου. Στην Ευρώπη ο καρκίνος του οισοφάγου είναι πιο συχνός στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και λιγότερο συχνός στην Ελλάδα.

Η συχνότερη ηλικία εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου είναι στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του οισοφάγου παίζει σημαντικό ρόλο στην επιβίωση του πάσχοντος.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο:

  • Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Περίπου το 15% των περιστατικών έχουν συσχετιστεί με διατροφή φτωχή σε φρούτα και λαχανικά.
  • Αποφεύγετε τα καυτά ροφήματα, τα οποία μπορούν, σύμφωνα με μελέτες, να προκαλέσουν φθορές στα τοιχώματα του οισοφάγου, οδηγώντας ακόμα και σε καρκίνο.
  • Αποφεύγετε το κάπνισμα, το οποίο προκαλεί βλάβες στο DNA των κυττάρων του τοιχώματος του οισοφάγου.
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο σε ποσότητα πάνω από τρία ποτά την ημέρα, αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου του οισοφάγου.
  • Διατηρείτε υγιές βάρος. Η παχυσαρκία και ειδικά το σπλαχνικό λίπος που περιβάλλει τα ζωτικά όργανα, έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο του οισοφάγου.
  • Αντιμετωπίστε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η έκθεση του οισοφάγου σε οξέα του στομάχου μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη.