Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Καρδιακή προσβολή: Γιατί το κρύο αυξάνει τον κίνδυνο



Όταν η θερμοκρασία πέφτει, οι άνθρωποι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής, πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή για συμπτώματα όπως ο πόνος στο θώρακα και το λαχάνιασμα.

Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με τα ευρήματα προκαταρκτικής μελέτης, οι χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Ερευνητές στην Ταιβάν ανακάλυψαν ότι τα ποσοστά καρδιακών προσβολών παρουσιάζουν εποχικές διακυμάνσεις και ότι οι περισσότερες συμβαίνουν το χειμώνα συγκριτικά με το καλοκαίρι.

Ειδικά όταν επικρατούν θερμοκρασίες κάτω των 15 βαθμών Κελσίου, τα ποσοστά εμφανίζουν σημαντική αύξηση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά αρχεία 40.500 καρδιοπαθών από την Ταιβάν, από το 2008 έως το 2011. Οι πληροφορίες συγκρίθηκαν με αυτές από δύο βάσεις δεδομένων. Η μία περιείχε πληροφορίες από σχεδόν 920.000 ενήλικες που δεν είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, ενώ η δεύτερη παρακολουθούσε τις καιρικές συνθήκες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο πιο κρύος καιρός, οι αλλαγές του καιρού και οι ισχυροί άνεμοι συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής την επόμενη ημέρα.

Η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο όσοι είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή στο παρελθόν, οι ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από διαβήτη, υπέρταση και παχυσαρκία, αυτοί που καπνίζουν και όσοι κάνουν καθιστική ζωή.

Ο Dr. Po-Jui Wu δήλωσε ότι όταν η θερμοκρασία πέφτει, οι άνθρωποι που έχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για συμπτώματα όπως πόνος στο θώρακα και ρηχή αναπνοή.

Τα ευρήματα παρουσιάζονται στο συνέδριο Asian Pacific Society of Cardiology στην Ταιβάν.