Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 -

Ηλεκτρολύτες: Tι είναι και σε τι μας χρησιμεύουν;Αφού κάνουμε γυμναστική, πολλοί από εμάς πίνουμε αθλητικά ποτά και όχι νερό. Τα ποτά αυτά λένε πως είναι γεμάτα με ηλεκτρολύτες, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι πολύ χρήσιμοι για τον οργανισμό μετά από έντονη δραστηριότητα. Κυρίως. Αλλά τι ακριβώς είναι οι ηλεκτρολύτες και γιατί τους χρειάζεται ο οργανισμός μας;

Οι ηλεκτρολύτες είναι ένας όρος που περιγράφει αρκετές ουσίες, οι οποίες βοηθούν το σώμα μας σε πολλές διεργασίες όπως χημικές αντιδράσεις και ισορροπία υγρών. Ονομάστηκαν έτσι για το θετικό ή αρνητικό φορτίο τους όταν διαλύονται σε νερό. Αυτά τα φορτία συστέλλουν τους μύες και ελέγχουν τα επίπεδα ενυδάτωσης.

 
 Το νάτριο, το μαγνήσιο, το κάλιο, το ασβέστιο, το φωσφορικό άλας κ.α. θεωρούνται ηλεκτρολύτες. Μεγάλη ή μικρή ποσότητα από αυτούς, μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση του σώματός μας συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας, των μυϊκών συσπάσεων, της κόπωσης ή της σύγχυσης.

Οι ηλεκτρολύτες συνήθως προσλαμβάνονται μέσω μιας υγιούς διατροφής. Κάθε είδους ιατρικών προβλημάτων μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα τους στον οργανισμό μας, οι οποίοι μπορούν να μετρηθούν μέσω εξετάσεων αίματος. Συνήθως, οι ηλεκτρολύτες αποβάλλονται από την ισορροπία με την άσκηση και την προκύπτουσα απώλεια υγρών μέσω της εφίδρωσης. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει αφυδάτωση.

Οπότε αν χάσετε ηλεκτρολύτες θα πρέπει να τους αντικαταστήσετε; Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, αυτό συμβαίνει μετά από άσκηση μιας ώρας. Δεν θα πάθετε τίποτα σπουδαίο αν τρέξετε λίγο ή σηκώσετε μερικά βάρη. Μόνο όταν ιδρώνετε αρκετά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο γρήγορης αναπλήρωσης με ένα αθλητικό ποτό, ιδιαίτερα εάν το ποτό περιέχει πολλή ζάχαρη.

Το νερό είναι καλύτερο για τις παθήσεις του στομάχου. Τα αθλητικά ποτά με τη ζάχαρη που περιέχουν μπορούν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Το συμπέρασμα είναι πως αν δεν κάνετε έντονη άσκηση ή αν δεν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, το πιθανότερο είναι πως δεν πρέπει να ανησυχείτε για τους ηλεκτρολύτες.