Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Γιατί το λιωμένο τυρί είναι τέτοιος... πειρασμός;



Η αγάπη για το τυρί είναι ένα από τα πιο κοινά φαινόμενα στην ανθρώπινη διατροφή, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου, καθώς η συγκεκριμένη τροφή δημιουργεί έναν τέτοιο δεσμό που πραγματικά μοιάζει με εθισμό.

Μία νέα έρευνα από την Αμερική, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό National Library of Medicine δείχνει ότι όντως το τυρί λειτουργεί με αυτό τον τρόπο αποτελώντας μία τροφή που λειτουργεί περίπου όπως και τα... ναρκωτικά. Η έρευνα που έγινε σε 500 ανθρώπους σχεδιάστηκε για να ακαλυφθεί αν κάποιοι είχαν συγκεκριμένο «κόλλημα» με κάποια τροφή.

Η έρευνα έδειξε ότι αρκετές τροφές είναι εθιστικές κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι επεξεργασμένες. Και όσο πιο επεξεργασμένες ήταν τόσο πιο ποθητές γίνονταν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα.

Στην κορυφή όπως είναι φυσικό (εξαιρουμένης της σοκολάτας, καθώς η έρευνα αφορούσε φαγητά) βρέθηκε η πίτσα. Η εξήγηση όμως πέρα από την νοστιμιά της συγκεκριμένης τροφής, βρίσκεται στο βασικό συστατικό της, το λιωμένο τυρί.

Η εξήγηση βρίσκεται στην καζεΐνη, μία πρωτεΐνη του γάλακτος (περίπου 80% της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη του γάλακτος αποτελείται από καζεΐνη). Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη κατά την διάρκεια της πέψης αποσυντίθεται σε ένα είδος οπιούχας χημικής ένωσης που ονομάζεται καζομορφίνη. Αυτή η ένωση προκαλεί την εξάρτηση από το τυρί και τον εθισμό σ' αυτή την τροφή, καθώς ενεργοποιεί τους υποδοχείς της ντοπαμίνης και κάνει τον οργανισμό να αισθάνεται ευφορία.