Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γενετική μετάλλαξη κάνει τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στην καρδιακή προσβολή



Η απώλεια ενός αρχαίου γονιδίου πριν από 2-3 εκατομμύρια χρόνια εξηγεί γιατί οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στις καρδιακές προσβολές συγκριτικά με τα υπόλοιπα ζώα, σύμφωνα με νέα έρευνα που επικαλείται η Guardian. Για παράδειγμα οι χιμπατζήδες, που θεωρούνται εξελικτικοί μας πρόγονοι εμφανίζουν πολύ σπάνια τέτοια περιστατικά.

Η αθηροσκλήρωση προκαλεί καρδιαγγειακές νόσους, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, περιστατικά που εξηγούν το ⅓ των θανάτων παγκοσμίως.

Αν και η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η ηλικία, ο διαβήτης, το κάπνισμα και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, το 15% των περιστατικών δεν συνδέονται με αυτούς τους παράγοντες.

Ο Ατζίτ Βάρκι, καθηγητής στη σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, έδωσε μια εξήγηση με βάση έναν γενετικό μηχανισμό. Υποθέτοντας ότι στους ανθρώπους λείπει το γονίδιο CMAH, το οποίο οδηγεί σε ανεπάρκεια μορίων σιαλικού οξέος (Νeu5Gc), ερευνητές τροποποίησαν γενετικά ποντίκια ώστε να έχουν αυτή την έλλειψη. Πράγματι, στα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια η αθηροσκλήρωση ήταν δύο φορές πιο σοβαρή συγκριτικά με τα μη γενετικά τροποποιημένα. Παράλληλα, μελετώντας και τις επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος (εφάρμοσαν στα ποντίκια μια δίαιτα υψηλή σε λίπη), τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια ήταν 2,4 φορές πιθανότερο να υποφέρουν από αθηροσκλήρωση σε σχέση με τα μη γενετικά τροποποιημένα που ακολούθησαν την ίδια διατροφή.

Ο Βάρκι τονίζει πως η έλλειψη αυτού του γονιδίου στους ανθρώπους είναι μόνιμη και η αλήθεια είναι πως δεν θέλουμε να την αναστρέψουμε γιατί αυτό θα είχε άλλες επιπτώσεις. «Για παράδειγμα η ανεπάρκεια Neu5Gc εξηγεί γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο καλοί στο να τρέχουν μεγάλες αποστάσεις», λέει.

Συμπληρώνει μάλιστα πως πρέπει να βρεθεί κάτι που θα αντικαθιστά το κόκκινο κρέας παρέχοντας τα θρεπτικά συστατικά του αλλά όχι τα αρνητικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ.Λ.Α.