Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 -

Είναι ασφαλές το αγελαδινό γάλα; – Τι συμβαίνει με τη γρίπη των πτηνών και τις αγελάδεςΗ γρίπη των πτηνών στα βοοειδή των ΗΠΑ έχει προκαλέσει ανησυχία στους γαλακτοπαραγωγούς. Είναι το αγελαδινό γάλα ασφαλές για κατανάλωση; Το ερώτημα αυτό θέτει το BBC και ρωτά ειδικούς για το θέμα.

Το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών σε αμερικανικά βοοειδή γαλακτοπαραγωγής δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, με εννέα πολιτείες να αναφέρουν κρούσματα σε αγελάδες, όπως σημειώνει το δημοσίευμα. Ο ιός συνήθως δεν μεταπηδά από τις αγελάδες στον άνθρωπο, ωστόσο ένας εργάτης σε φάρμα στο Τέξας βρέθηκε θετικός στη γρίπη των πτηνών τον Απρίλιο.

Υπολείμματα του ιού της γρίπης των πτηνών (H5N1) έχουν βρεθεί στο 20% των δειγμάτων παστεριωμένου γάλακτος στις ΗΠΑ. Η παστερίωση είναι μια διαδικασία θέρμανσης που χρησιμοποιείται για να σκοτώσει παθογόνα όπως ο ιός H5N1, αφήνοντας πίσω μη μολυσματικά, ανενεργά θραύσματα του ιού.

Το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος στις ΗΠΑ είναι παστεριωμένο. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά στους πολίτες να μην καταναλώνουν νωπό γάλα.

Σε μια αρχική μελέτη, ο FDA εξέτασε 297 εμπορικά γαλακτοκομικά προϊόντα από 38 πολιτείες και ανίχνευσε ιικά σωματίδια υψηλής παθογονικότητας της γρίπης των πτηνών (HPAI) σε 1 στα 5 δείγματα. «Αυτό υποδηλώνει ότι η μόλυνση ήταν πιο διαδεδομένη από ό,τι εκτιμήθηκε προηγουμένως», έγραψε ο FDA στα ευρήματά του.

Καθώς, όμως, η παστερίωση καταστρέφει τους ιούς, αφήνοντας μόνο υπολείμματά τους -όπως DNA ή κομμάτια της πρωτεϊνικής επικάλυψης-, το επόμενο βήμα ήταν να ερευνηθεί εάν αυτά τα ιικά σωματίδια ήταν ενεργά και μολυσματικά ή απλά ανενεργά θραύσματα. Οι ερευνητές του FDA διεξήγαγαν ειδικά τεστ που περιλάμβαναν την εισαγωγή του ιού σε ένα αυγό και την επώασή του εκεί, για να διαπιστώσουν εάν ο ιός αναπαράγεται.

Τα τεστ βγήκαν αρνητικά, υποδεικνύοντας ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ζωντανού ιού της γρίπης των πτηνών H5N1 στο παστεριωμένο γάλα. «Αυτό έδειξε με βεβαιότητα ότι η τυπική παστερίωση απενεργοποιεί την επιρροή του ιού», κατέληξε ο οργανισμός.

«Παστερίωση ίσον ασφάλεια», δήλωσε στο BBC ο Μάικλ Πέιν, ερευνητής στο Western Institute of Food Safety and Security στο Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνιας. «Η επιστήμη και η τεχνολογία της παστερίωσης κρατά τους ανθρώπους ασφαλείς από τη δεκαετία του 1860».

Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι όλοι οι ιοί, εκτός από τους παρβοϊούς, είναι «ευάλωτοι στη θερμική θανάτωση». «Ουσιαστικά, δεν υπάρχουν κίνδυνοι από ιούς στο παστεριωμένο γάλα», λέει ο Πέιν. «Αυτό ισχύει και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από παστεριωμένο γάλα – βούτυρο, κρέμα γάλακτος κ.λπ.».

Προσθέτει, όμως, ότι η γρίπη των πτηνών στα βοοειδή είναι μια «ολοκαίνουργια μορφή ασθένειας» και οι ερευνητές προσπαθούν να μάθουν περισσότερα γι’ αυτήν.

«Πριν από δύο μήνες, δεν υπήρχε κανένας ερευνητής γαλακτοκομικών προϊόντων ή ασφάλειας τροφίμων που να περίμενε ότι θα εξετάζαμε για γρίπη των πτηνών στους ιστούς ή στα προϊόντα των αγελάδων», σημειώνει ο Πέιν. «Μέχρι στιγμής, όλες οι εργαστηριακές και επιδημιολογικές έρευνές μας δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για μια αγελάδα να μεταδώσει τον ιό στον άνθρωπο».