Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Δόντια - Φυσικοί τρόποι να αφαιρέσετε πλάκα και πέτρα από το στώμα σας



Η πλάκα είναι μια κολλώδης, λεπτή, μαλακή επίστρωση βακτηρίων που συσσωρεύεται στα δόντια, στα οδοντικά σφραγίσματα, στα ούλα και στη γλώσσα.

 

Η στοματική υγιεινή επικεντρώνεται εν πολοίς στην καταπολέμηση της πλάκας και της πέτρας. Όταν πολλαπλά στρώματα πλάκας συνδυάζονται με ανόργανα συστατικά που υπάρχουν στο σάλιο σας, τότε σκληραίνει και γίνεται η γνωστή λευκή, ασβεστώδης ουσία, που την ξέρετε ως πέτρα στα δόντια.

 

Τι κάνει η "πέτρα" στα δόντια

Η πέτρα δημιουργεί ένα “γόνιμο έδαφος” για τα βακτήρια του στόματος, που τρέφονται με τα σάκχαρα από τις τροφές που καταναλώνετε. Επίσης, σχηματίζει οξύ κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το οποίο διασπά το σμάλτο των δοντιών, οδηγώντας σε οδοντικές κοιλότητες. Τα βακτήρια παράγουν επίσης τοξίνες, που προκαλούν διάφορα περιοδοντικά προβλήματα (δηλαδή στα ούλα).

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στην συσσώρευση πλάκας, όπως κακή στοματική υγιεινή, η κακή τεχνική στο βούρτσισμα, οι κακές διατροφικές επιλογές, η κληρονομικότητα και η μη επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Η καλή στοματική υγιεινή είναι το κλειδί για την πρόληψη στην δημιουργίας πλάκας και πέτρας.

 

Σε γενικές γραμμές πρέπει να:

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας με μια καλή οδοντόκρεμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Χρησιμοποιήστε μια μαλακή, νάιλον οδοντόβουρτσα με στρογγυλεμένες τρίχες. Κρατήστε τη πινέλο σε γωνία 45 μοιρών ως προς τη γραμμή των ούλων σας
  • Βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζετε και τη γλώσσα σας εκτός από τα δόντια σας, επειδή και εκεί συσσωρεύονται και αναπτύσσονται βακτήρια, που οδηγούν σε συσσώρευση πλάκας
  • Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τακτικά για να καθαρίζετε τα δόντια και τα ούλα σας

 

Εκτός από την τακτική στοματική υγιεινή, μπορείτε να εφαρμόσετε και κάποιες φυσικές θεραπείες για την αφαίρεση της πλάκας και πέτρας:

Στοματική υγιεινή: Μαγειρική Σόδα

Η μαγειρική σόδα, που ονομάζεται επίσης διττανθρακικό νάτριο, είναι μια πολύ καλή φυσική θεραπεία για την αφαίρεση της πλάκας. Εξουδετερώνει τα οξέα στο στόμα, μειώνοντας έτσι την ποσότητα των επιβλαβών βακτηρίων σε αυτό. Βοηθά επίσης στην λεύκανση και την πιο υγιή εμφάνιση των δοντιών σας.

Έρευνα του 2008, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Clinical Dentistry, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μαγειρική σόδα μπορεί να αφαιρέσει πιο αποτελεσματικά την πλάκα σε σύγκριση με άλλα προϊόντα που δεν περιέχουν σόδα.

  • Βάλτε μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας σε μια υγρή οδοντόβουρτσα και βουρτσίστε τα δόντια σας με αυτό. Ξεπλύνετε το στόμα και τα δόντια σας πολύ καλά με χλιαρό νερό
  • Εναλλακτικά, ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι με 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα. Βουτήξτε μια βρεγμένη οδοντόβουρτσα στο μείγμα. Βουρτσίστε απαλά τα δόντια σας με αυτήν τη σκόνη
  • Μια άλλη επιλογή είναι να αναμίξετε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα με αρκετό υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ), για να φτιάξετε μια πάστα. Χρησιμοποιήστε τη για να βουρτσίσετε τα δόντια και τα ούλα σας, φτύνοντας πάντα και ξεπλένοντας καλά το στόμα σας.
  • Χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε από αυτές τις θεραπείες μία ή δύο φορές την εβδομάδα

Σημείωση: Μην χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα πάρα πολύ συχνά, καθώς μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών σε βάθος χρόνου.

 

Στοματική υγιεινή: Αλόη

Η αλόη βέρα είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της νόσου των ούλων που προκαλείται από την πλάκα και την πέτρα. Είναι ένα φυσικό αντιμικροβιακό, που σκοτώνει τα βακτήρια τα οποία προκαλούν συσσώρευση πλάκας. Επίσης, καταπολεμά την κακοσμία του στόματος.

Έρευνα του 2014, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Oral Health and Dental Management έδειξε ότι η αλόη επιδεικνύει παρόμοια επίδραση απέναντι στην πλάκα και την ουλίτιδα σε σύγκριση με τα στοματικά διαλύματα του εμπορίου (αυτά που περιέχουν χλωρεξιδίνη).

  • Κόψτε ένα φύλλο από φυτό αλόη βέρα και συλλέξτε το υγρό που βγάζει
  • Τρίψτε το υγρό αυτό απευθείας στα δόντια σας και τη γραμμή των ούλων
  • Αφήστε το για 10 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με κρύο νερό
  • Εφαρμόστε αυτή την τεχνική δύο φορές την ημέρα

 

Στοματική υγιεινή: Γαρίφαλο

Το τριμμένο γαρίφαλο σε σκόνη έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως σπιτική θεραπεία για την ανακούφιση από πονόδοντους. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση μικροβίων στο στόμα, τα οποία προκαλούν πλάκα και πέτρα.

Έρευνα του 2014, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Indian Society of Periodontology, έδειξε ότι ένα φυτικό διάλυμα με γαρίφαλο, έλαιο από δέντρο τσαγιού και βασιλικό, μειώνει τον πληθυσμό μικροβίων στο στόμα, καταπολεμώντας αποτελεσματικά την πλάκα και τη ουλίτιδα.

  • Ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο και λίγο ελαιόλαδο
  • Εφαρμόστε αυτό το μείγμα στα δόντια σας. Περιμένετε λίγα λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό
  • Επαναλάβετε δύο φορές την ημέρα
  • Επίσης, μπορείτε να μασάτε 1 ή 2 σκελίδες/κλωναράκια από γαρίφαλο σε τακτική βάση για καλύτερη στοματική υγεία, αλλά και για να μειώσετε την κακή αναπνοή που προκαλείται από τα βακτήρια στο στόμα σας.