Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αυτόματο σύστημα εντοπισμού επιπλοκών προειδοποιεί εγκαίρως τον γιατρό



Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα αυτόματο σύστημα παρακολούθησης της υγείας των εισηγμένων ασθενών στα νοσοκομεία, το οποίο σε πραγματικό χρόνο εντοπίζει επιπλοκές και ειδοποιεί τους γιατρούς να επέμβουν. 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου The American Journal of Medicine, ο Δρ Χάργκομπιν Κχουράνα και οι συνεργάτες του δοκίμασαν το αυτόματο σύστημα προειδοποίησης SIRS/OD για ενάμιση χρόνο σε πάνω από 300.000 νοσηλευόμενους ασθενείς. 

Βασική προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του αυτόματου συστήματος είναι η έγκαιρη και αναλυτική καταγραφή της πορείας του ασθενούς στα ηλεκτρονικά αρχεία του νοσοκομείου.

Ένας ειδικός αλγόριθμος έχει σχεδιασθεί ώστε να αναλύει διάφορες παραμέτρους (δυσλειτουργία οργάνων, επίπεδο φλεγμονής κ.α.) και μπορεί να εντοπίσει τους ασθενείς υψηλού κινδύνου, π.χ. λόγω σήψης, μέσα σε 48 ώρες από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

Το SIRS/OD εντόπισε έγκαιρα μια ομάδα ασθενών (περίπου το 20% του συνόλου) που είχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν και οι οποίοι αποτελούσαν περίπου το 90% των περιστατικών που αποβιώνουν κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο. 

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι στο άμεσο μέλλον η συγκεκριμένη ιατρική τεχνολογία θα γίνει ακόμη πιο ακριβής και χρήσιμη για τα νοσοκομεία.