Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Αυτές είναι οι τροφές που προστατεύουν τα μάτια μας



Μπορεί η καλή διατροφή να προλάβει την προσβολή της ωχράς κηλίδας; Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών τύφλωσης στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Είναι ένα φάσμα αλλοιώσεων στην περιοχή της ωχράς κηλίδας, οι οποίες παρουσιάζονται  σε άτομα συνήθως μετά τα 60, με την συχνότητα να αυξάνεται με την ηλικία.

Οι κύριοι παράγοντες για την εκδήλωση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι η αυξημένη ηλικία, γενετικοί παράγοντες, το κάπνισμα και η διατροφή. Υπάρχουν δύο κατηγορίες, η ξηρή και η υγρή μορφή.

Η ξηρή μορφή αφορά το 85% των ασθενών με ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της ατροφίας του αμφιβληστροειδούς λόγω ηλικίας, της αλλαγής στη χρωστική του αμφιβληστροειδή ή τέλος της ύπαρξης οζιδίων που σχηματίζονται κάτω από το μελάγχρου επιθήλιο του αμφιβληστροειδούς και τα οποία ονομάζονται drusen.

Ορισμένα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς αλλοιώνονται περιορίζοντας την ικανότητα των ασθενών να διακρίνουν μικρές λεπτομέρειες. Η νόσος εξελίσσεται σταδιακά και η απώλεια της όρασης γίνεται βαθμιαία. 

Προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση εκφύλισης της ωχράς κηλίδας μπορούν να είναι ο καπνός του τσιγάρου ή η ρύπανση του περιβάλλοντος, προκαλώντας στον οργανισμό οξειδωτικό στρες, το οποίο επηρεάζει και την όραση και για τον λόγο αυτό η αντιοξειδωτική προστασία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.