Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι πάσχετε από φλεβική ανεπάρκεια



Όπως σε πολλές παθήσεις, έτσι και στην περίπτωση της φλεβικής ανεπάρκειας, υπάρχουν πολλά συμπτώματα που κάνουν την εμφάνισή τους στη ζωή του ασθενούς και τα οποία -δυστυχώς- περνούν συχνά απαρατήρητα.

Το πρόβλημα είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις η διάγνωση γίνεται αργά, όταν η πάθηση έχει ήδη εξελιχθεί και επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι οι φλεβικές παθήσεις αποτελούν μια «μάστιγα» της σύγχρονης εποχής, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εστιάσουμε στα πρώτα ανησυχητικά σημάδια και φυσικά, να εξετάσουμε τις πλέον ανώδυνες, αποτελεσματικές και σύγχρονες λύσεις. Το γεγονός πως τουλάχιστον το 50% του ενήλικου πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο έχει κάποια μορφή φλεβικής ανεπάρκειας, προκαλεί αναμφίβολα ανησυχία.

Τα πρώτα ανησυχητικά συμπτώματα

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας στο οποίο οι ασθενείς δεν δίνουν βάση έχει να κάνει με το γεγονός ότι αισθάνονται τα πόδια τους βαριά και κουρασμένα. Το αίσθημα του βάρους και της κούρασης στα άκρα προκαλείται από την κακή κυκλοφορία του αίματος, η οποία οφείλεται στη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Ο ασθενής, βέβαια, μπορεί να νιώσει και να παρατηρήσει ακόμη πιο έντονα συμπτώματα, όπως αίσθημα καψίματος στα πόδια και κράμπες.

Το δεύτερο στάδιο

Αφού τα πρώτα σημάδια της φλεβικής ανεπάρκειας παρουσιάζονται δίχως να λάβει ο ασθενής τα κατάλληλα μέτρα, υπάρχει συνήθως επιδείνωση της πάθησης με την εμφάνιση κιρσών, ευρυαγγειών και οιδήματος. Στο σημείο αυτό το άτομο αισθάνεται περισσότερο πόνο, ενώ παρατηρεί σημαντικές και ομολογουμένως ενοχλητικές αλλοιώσεις στην όψη των ποδιών του. Υπάρχουν, μάλιστα, περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ασθενείς εμφανίζουν ακόμη πιο σοβαρές δερματικές παραμορφώσεις που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, ενώ σε βάθος χρόνου απειλούνται από τον κίνδυνο εμφάνισης φλεβικού έλκους.

Η αντιμετώπιση

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως σε αρκετές περιπτώσεις ένα απλό ζήτημα όπως τα βαριά και κουρασμένα πόδια, μπορεί να κρύβει πολλά περισσότερα προβλήματα από ότι μπορούμε να φανταστούμε και στην περίπτωση της φλεβικής ανεπάρκειας, να αλλάξει σε διάφορα επίπεδα την καθημερινότητά μας.

Με ποιον τρόπο μπορούμε συνεπώς να αντιμετωπίσουμε τη φλεβική ανεπάρκεια και να περιορίσουμε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην υγεία και τη ψυχολογία μας με την πάροδο του χρόνου; Οι διαθέσιμες επιλογές στις μέρες μας είναι πολλές και το σίγουρο είναι πως δεν χρειάζεται να στραφεί κάποιος σε επίπονες λύσεις προκειμένου να καταπολεμήσει το πρόβλημα. Χάρη στη σύγχρονη ιατρική, σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας προϊόντα τα οποία, μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ τη ζωή των ασθενών, αντιμετωπίζοντάς μεταξύ άλλων τα ενοχλητικά συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας, όπως τα βαριά πόδια, την κούραση, τον πόνο και την ένταση του οιδήματος.

Η σημασία της επιλογής του κατάλληλου φλεβοτονικού

Η επιλογή ενός καινοτόμου φλεβοτονικού φαρμάκου, το οποίο προσφέρει φλεβοτονική και αγγειοπροστατευτική δράση, είναι απαραίτητη, καθώς μπορεί να μας βοηθήσει να προστατέψουμε τα πόδια από τον πόνο, το οίδημα, τις κράμπες και το αίσθημα βάρους και κούρασης, έχοντας μάλιστα άμεση δράση.

Πρέπει να διαβάσουμε προσεκτικά την ετικέτα του και να φροντίσουμε να περιέχει δραστικά συστατικά, όπως είναι το εκχύλισμα του φυτού Ruscus aculeatus, η εσπεριδίνη και η βιταμίνη C. Επιπλέον, πρέπει να ελέγξουμε ότι δρα άμεσα, μέσα σε ελάχιστες ώρες, ανακουφίζοντας άμεσα το άτομο που ταλαιπωρείται. Ο φαρμακοποιός μας μπορεί να μας προτείνει την κατάλληλη λύση.

Οι απαραίτητες αλλαγές

Βέβαια, πέρα από το κατάλληλο φλεβοτονικό φάρμακο, είναι σημαντικό να γίνουν ορισμένες αλλαγές στην καθημερινότητα των ασθενών προκειμένου να μην υπάρξει επιδείνωση των συμπτωμάτων. Η αποφυγή ορθοστασίας, η άσκηση (κυρίως το περπάτημα, το ποδήλατο και το κολύμπι), ο έλεγχος του σωματικού βάρους, η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο αποτελούν σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της ζωής του κάθε ατόμου που υποφέρει από φλεβική ανεπάρκεια, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται η νόσος

Ό,τι και επιλέξετε να κάνετε, να θυμάστε απλώς ότι τα κουρασμένα πόδια είναι ένα σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσετε, καθώς και ότι αν τα συμπτώματα που περιγράψαμε επιδεινωθούν, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν αγγειοχειρουργό, προκειμένου να σας βοηθήσει με το πρόβλημά σας.