Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 -

Τζον Κόρνφορθ: Η Google τιμά τον χημικός που άνοιξε το δρόμο για τη μείωση της χοληστερίνηςΗ Google με το σημερινό της doodle, τιμά τον Αυστραλό χημικό Σερ Τζον Κόρνφορθ (Sir John Cornforth), καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του και λίγα χρόνια από το θάνατό του.

Ο Αυστραλός χημικός τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Χημείας (1975) για την ανακάλυψη του τρόπου σύνθεσης της χοληστερί­νης μέσα στο ζωντανό κύτταρο, καθώς και για την έρευνά του σχετικά με τη στερεοχημεία αντιδράσεων που έχουν καταλυθεί με ένζυμα.

Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, ο Τζον Κόρνφορθ άρχισε να χάνει την ακοή του και ήταν εντελώς κωφός από την ηλικία των 20. Αδύναμος να ακούσει τις διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο του, άρχισε να διαβάζει μόνος του βιβλία Χημείας.

Στην Οξφόρδη, ο Σερ Τζον Κόρνφορθ εντάχθηκε στην ομάδα που έκανε σπουδαία βήματα στη μελέτη της πενικιλίνης. Στη συνέχεια επέστρεψε στην προηγούμενη έρευνα του για την τρισδιάστατη δομή («στερεοχημεία») διαφόρων χημικών αντιδράσεων. Το 1975 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Χημείας για αυτό το έργο. Αυτός και ο Βλαντιμίρ Πρέλογκ μελετούσαν τα ένζυμα που ενεργοποιούν τις αλλαγές στις οργανικές ενώσεις. Τα συμπεράσματά τους «άνοιξαν την πόρτα» για πολλές ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Στην ανακοίνωση στο βραβείο Νόμπελ, τονιζόταν: «Το θέμα αυτό είναι δύσκολο να εξηγηθεί στον λαό». Αλλά ήταν ήδη σαφές ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα επωφεληθούν από τη διαχρονική περιέργεια του Σερ Τζον Κόρνφορθ για τη λειτουργία του φυσικού κόσμου.

Πέθανε το 2013 σε ηλικία 96 ετών. Ήταν ο μοναδικός Αυστραλός που κέρδισε το Νόμπελ Χημείας.

Ο Τζον Κόρνφορθ τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις και βραβεία για την προσφορά του στην επιστημονική έρευνα.