Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τα drones πηγαίνουν και στο Διάστημα



Πριν από λίγες ημέρες η NASA ανακοίνωσε ότι θα στείλει με την επόμενη αποστολή της στον Άρη ένα drone που θα έχει χαρακτηριστικά ελικοπτέρου. Το «Ελικόπτερο του Άρη», όπως ονομάζεται το drone, θα ταξιδέψει με την αποστολή του οχήματος rover του «Άρη 2020». Οι επιστήμονες θέλουν να δοκιμάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν οχήματα που είναι «βαρύτερα από τον αέρα» στον Κόκκινο Πλανήτη, δήλωσε εκπρόσωπος της NASA.

«Η ιδέα ενός ελικοπτέρου που πετά στον ουρανό ενός άλλου πλανήτη είναι συναρπαστική. Το «Ελικόπτερο του Άρη» δίνει πολλές υποσχέσεις για τις μελλοντικές επιστημονικές αποστολές εξερεύνησης στον πλανήτη» δήλωσε ο διοικητής της NASA Τζιμ Μπραϊντενστάιν, που είναι επικεφαλής της ομάδας κατασκευής του.

«Αφού οι αδελφοί Ράιτ απέδειξαν πριν από 117 χρόνια ότι ήταν δυνατή μια ελεγχόμενη πτήση εδώ στη Γη, μια άλλη ομάδα αμερικανών πρωτοπόρων μπορεί να αποδείξει ότι το ίδιο μπορεί να γίνει σε έναν άλλο κόσμο» δήλωσε ο Τόμας Ζοπιρμπούκεν, αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Επιστημών της NASA.

Το αεροδυναμικό

Η NASA έδωσε πριν από λίγο καιρό στη δημοσιότητα τα σχέδια και ορισμένα στοιχεία για ένα drone που θα πετά κοντά στην επιφάνεια του Άρη και θα πραγματοποιήσει σειρά ερευνών. Το Prandtl-m (Preliminary Research Aerodynamic Design to Land on Mars) θα λειτουργήσει ως προπομπός μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη. Το πρωτότυπο του drone βρίσκεται στην τελική φάση κατασκευής και αν τελικά η NASA το στείλει στον Άρη, η πρώτη του αποστολή θα είναι να ανιχνεύσει την επιφάνειά του για να εντοπίσει τα καταλληλότερα σημεία προσεδάφισης του σκάφους στο οποίο θα βρίσκονται οι πρώτοι αστροναύτες που θα πατήσουν το πόδι τους στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.
Οι μέλισσες
H NASA αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα «Marsbees», το οποίο, όπως λέει και το όνομά του, θα έχει στόχο την κατασκευή ρομποτικών μελισσών οι οποίες θα εξερευνήσουν τον Αρη. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του προγράμματος θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ρομποτικούς βομβίνους (οι γνωστοί μπούμπουρες), ένα είδος αγριομέλισσας που είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος από τα υπόλοιπα είδη. Αυτά τα ρομποτικά έντομα θα είναι εφοδιασμένα με διάφορους αισθητήρες και συστήματα ασύρματης επικοινωνίας για να μεταδίδουν τα δεδομένα τους, ενώ θα μπορούν να φορτίζονται πάνω στα ρομπότ εξερεύνησης που βρίσκονται στην επιφάνεια του Αρη.

Αν και τα οχήματα εξερεύνησης, πιο γνωστά ως rover, παρέχουν πλήθος σημαντικών πληροφοριών στους επιστήμονες, εν τούτοις κινούνται με αρκετά αργό ρυθμό. Τα ρομποτικά έντομα από την άλλη πλευρά θα μπορούν να μετακινούνται γρήγορα σε διάφορες περιοχές του Κόκκινου Πλανήτη και να μεταδίδουν στο rover τα δεδομένα τους, ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτά οι επιστήμονες στη συνέχεια. Επειδή η ατμόσφαιρα του Αρη είναι πολύ πιο αραιή από αυτή της Γης, θα πρέπει οι ρομποτικές μέλισσες να διαθέτουν μεγαλύτερα σε μέγεθος και ισχυρότερα φτερά από εκείνα των πραγματικών για να μπορούν να πετούν χωρίς προβλήματα στον πλανήτη.
Οι λιβελούλες
Μια πρόταση την οποία υπέβαλε το φημισμένο Τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ κάνει λόγο για αποστολή στον Τιτάνα αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων, τα οποία πετώντας θα εξερευνούν τον δορυφόρο και βασική τους αποστολή θα είναι η αναζήτηση περιοχών που θα μπορούσε να φιλοξενήσει αρχικά κάποια βάση και αργότερα κάποια αποικία.

Πρόκειται για drones που, σύμφωνα με τους σχεδιαστές τους, θα μιμούνται τον τρόπο με τον οποίο πετούν τα έντομα και πιο συγκεκριμένα οι λιβελούλες. Θα είναι πυρηνοκίνητα και θα διαθέτουν σειρά οργάνων με τα οποία, όταν πετάνε, θα κάνουν ταυτόχρονα ατμοσφαιρικές αναλύσεις. Τα drones αυτά θα πρέπει να προσεδαφίζονται ώστε να επαναφορτίζεται η θερμοηλεκτρική γεννήτρια ραδιοϊσοτόπων με την οποία θα λειτουργούν. Κατά τη διάρκεια της προσεδάφισης τα drones θα συλλέγουν δείγματα του εδάφους για αναλύσεις, όπου ανάμεσα στα άλλα θα αναζητείται η ύπαρξη κάποιων μορφών ζωής στον δορυφόρο.
 
Το drone του ISS

Εδώ και περίπου έναν χρόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) βρίσκεται το Internal Ball Camera, ένα drone που έχει σταλεί στον ISS με σκοπό να τραβά φωτογραφίες και βίντεο της δουλειάς που κάνουν οι αστροναύτες. Η συσκευή έχει τη δυνατότητα να αιωρείται σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας, ενώ ο χειρισμός του γίνεται από τη Γη. Το drone μπορεί να κινηθεί οπουδήποτε και να τραβά φωτογραφίες ή να καταγράφει βίντεο από οποιαδήποτε οπτική γωνία, κάτι που μέχρι τώρα αναγκάζονταν να κάνουν οι ίδιοι οι αστροναύτες. Οι εικόνες αποστέλλονται πίσω στη Γη σε πραγματικό χρόνο και επιτρέπουν στο κέντρο ελέγχου στη Γη να παρατηρεί αν τηρείται το πρόγραμμα των εργασιών στον ISS και αν οι εργασίες γίνονται σωστά.