Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης διακρίνει ποιοι πολύποδες του εντέρου είναι προκαρκινικοί και ποιοι όχι



Νέα δεδομένα για τον καρκίνο του εντέρου θέτουν επιστήμονες από τη Γερμανία.

Μετά από σκληρή δουλειά κατάφεραν να αναπτύξουν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης) που βοηθά τους γιατρούς να διακρίνουν τους αβλαβείς από τους δυνητικά καρκινικούς πολύποδες του παχέος εντέρου στη διάρκεια μιας αξονικής κολονογραφίας (ή εικονικής κολονοσκόπησης).

Ο ορθοκολικός καρκίνος (ή του παχέος εντέρου), όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι ανάμεσα στις τρεις συχνότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο στις ανεπτυγμένες χώρες.

Τις περισσότερες φορές ξεκινά από αδενωματώδεις πολύποδες πάνω στη μεμβράνη του εντέρου, οι οποίοι μπορεί να εξελιχθούν αργά σε καρκίνο. Η πρόωρη ανίχνευση και αφαίρεση τέτοιων δυνητικά επικίνδυνων προκαρκινικών πολυπόδων, συνήθως μέσω κολονοσκόπησης, μπορεί να σώσει ζωές.

Τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος η αξονική κολονογραφία ως μια μη επεμβατική εναλλακτική λύση στην κολονοσκόπηση. Έχει συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα με την κολονοσκόπηση στην ανίχνευση των περισσότερων πολυπόδων και είναι πιο αποτελεσματική στην απεικόνιση τμημάτων του εντέρου, που λόγω πολύπλοκης ανατομίας δεν είναι πάντα εφικτό να γίνουν ορατά μέσω κολονοσκόπησης. Από την άλλη όμως, η αξονική κολονογραφία δεν επιτρέπει μια βέβαιη διαφοροποίηση ανάμεσα στους αθώους και στους προκαρκινικούς πολύποδες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ακτινολόγο δρα Σέργκιο Γκρόσου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιανς του Μονάχου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Radiology” της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής, ανέπτυξαν ένα καινοτόμο αλγόριθμο που μπορεί να διακρίνει τους πολύποδες.

Το «έξυπνο» σύστημα εκπαιδεύθηκε σε εικόνες αξονικής κολονογραφίας που απεικόνιζαν περισσότερους από 100 πολύποδες 63 ασθενών και στη συνέχεια δοκιμάστηκε στην αξιολόγηση 77 πολυπόδων 77 ασθενών. Ο αλγόριθμος έδειξε ακρίβεια 82% έως 85% στη διαφοροποίηση ανάμεσα σε αβλαβείς και προκαρκινικούς πολύποδες.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, θα βελτιωθεί μελλοντικά η αποτελεσματικότητα των αξονικών κολονογραφιών ως διαγνωστικών εργαλείων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Με αυτόν τον τρόπο, θα εντοπίζονται με μη επεμβατικό τρόπο όσοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από τους πολύποδες τους και αυτοί μόνο θα υποβάλλονται σε επέμβαση για την αφαίρεση τους.

Ο δρ Γκρόσου δήλωσε πάντως ότι ο νέος αλγόριθμος πρέπει να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών και να βελτιωθεί περαιτέρω, προτού αξιοποιηθεί κλινικά.