Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νέα τεχνολογία θα συνδέει τον εγκέφαλο με… υπολογιστές



Στη σύσταση μιας νέας εταιρείας με την ονομασία Neuralink φέρεται ότι έχει προχωρήσει ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, η οποία στόχο θα έχει την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα συνδέει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με τους υπολογιστές.

  

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Neuralink βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και έχει καταχωρηθεί ως εταιρεία «ιατρικής έρευνας». Στόχος της θα είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας «neural lace», για την εμφύτευση μικροσκοπικών ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο. Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της μνήμης ή για να παράσχει στον άνθρωπο επιπρόσθετη τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, κορυφαίοι επιστήμονες και ερευνητές του κλάδου πρόκειται να εργαστούν στην εταιρεία, η οποία θα χρηματοδοτείται από τον Μασκ. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι με την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας πιθανόν κάποια στιγμή στο μέλλον οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να ανεβάζουν και να κατεβάζουν τις σκέψεις τους σε υπολογιστές.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC επικαλούμενο σχετική ανάρτηση του Μασκ στο Twitter, ο ίδιος επιβεβαίωσε την ύπαρξη της εταιρείας, δηλώνοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες πρόκειται να δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.