Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η Google γίνεται 20 χρονών



Είκοσι χρόνια ζωής από τη στιγμή που ιδρύθηκε σαν ιδιωτική εταιρεία (Σεπτέμβριος 1998) συμπληρώνει η Google, η οποία γιορτάζει τα γενέθλιά της με ένα σχετικό Doodle.

Η ιστορία της διάσημης μηχανής αναζήτησης ξεκίνησε το 1996 στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, σαν ερευνητικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής των Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν.

Ενώ μέχρι τότε οι μηχανές αναζήτησης εμφάνιζαν αποτελέσματα «μετρώντας» πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν σε μία σελίδα, οι Πέιτζ και Μπριν δημιούργησαν ένα σύστημα που ανέλυε τη συνάφεια μεταξύ των ιστοσελίδων.

Αρχικά αποκαλούσαν τη νέα μηχανή αναζήτησής τους BackRub, σύντομα όμως άλλαξαν το όνομα σε Google, λέξη που προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης «googol» (ονομασία που είχε αρχικά επιλέξει ο Πέιτζ), τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε Μίλτον Σιρότα για τον αριθμό 10100.

Με τον όρο αυτόν οι ιδρυτές της Google επιθυμούσαν να υποδηλώσουν την αποστολή της εταιρείας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Διαδικτύου και να το κάνει παγκοσμίως διαθέσιμο.

Στην αρχή το Google έτρεχε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με τα domain google.stanford.edu και z.stanford.edu, ενώ το domain Google κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997.

Αφού συγκέντρωσαν κονδύλια από επενδυτές, συγγενείς και φίλους, οι δύο άνδρες ίδρυσαν και επίσημα στις 4 Σεπτεμβρίου 1998 την εταιρεία Google, με έδρα το γκαράζ μιας φίλης τους στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια.

Γρήγορα η Google άρχισε να μαγνητίζει το ενδιαφέρον των επενδυτών και το 1999 έλαβε χρηματοδότηση 25 εκατ. δολ.

Η εταιρεία ακολούθησε γρήγορη εξέλιξη κυρίως όταν έγινε η επίσημη μηχανή αναζήτησης από τον Yahoo!, έναν από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους.

Στα μέσα του 1999 επεξεργαζόταν 500.000 αναζητήσεις ημερησίως και το 2004 έφτασε τις 200 εκατ. αναζητήσεις ημερησίως, συνεχίζοντας την πορεία της μέχρι την κορυφή.

Τo 2006 η Google μετέφερε τα κεντρικά της γραφεία, τα οποία ονομάζονται Googleplex,  στο Μάουντεν Βιού της Καλιφόρνια.

Σήμερα οι Πέιτζ και Γκριν διατηρούν το 14% των μετοχών της εταιρείας.

Το 2015 η Google ανακοίνωσε σχέδια αναδιοργάνωσης του ομίλου, τα οποία περιλάμβαναν την ίδρυση της Alphabet, ως μητρικής εταιρείας.

Πρόεδρος της Alphabet είναι ο Σεργκέι Μπριν, ενώ διευθύνων σύμβουλος ο Λάρι Πέιτζ.

Η ταχεία ανάπτυξη της εταιρείας οδήγησε στη δημιουργία μιας αλυσίδας προϊόντων, εξαγορών και συνεργασιών, πέρα από την βασική μηχανή αναζήτησης της Google.