Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η Apple θα πληρώσει πρόστιμο 450 εκατ. δολάρια για υπερτιμολόγηση e-book



Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε έφεση της Apple και δεν θα εκδικάσει υπόθεση υπερτιμολόγησης ηλεκτρονικών βιβλίων, με αποτέλεσμα η εταιρεία να είναι υποχρεωμένη να πληρώσει τα 450 εκατ. δολάρια του αρχικού συμβιβασμού, το 2014.

Η Apple είχε καταθέσει προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο τον περασμένο Οκτώβριο, με την ελπίδα ότι θα ανατρέψει τον συμβιβασμό των 450 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας του 2014, η Apple οφείλει 400 εκατ. δολάρια σε καταναλωτές e-book, 30 εκατ. δολάρια σε νομικά έξοδα, και το υπόλοιπα 20 εκατομμύρια στα κράτη που συμμετέχουν στη μήνυση.

Τον Ιούλιο του 2013 η δικαστής Ντενίζ Κοτ αποφάσισε ότι η Apple συνωμότησε με εκδότες για να διογκώσει τεχνητά τις τιμές των e-book. 

Για την έναρξη λειτουργίας του iBookstore, η Apple και οι εκδότες επέλεξαν να στραφούν στο μοντέλο τιμολόγησης του «πρακτορείου», όπου εκδότες ελέγχουν τις τιμές των βιβλίων και εμποδίζουν μεταπωλητές, όπως η Amazon, να προσφέρουν χαμηλότερες από αυτές τις τιμές. 

Η επακόλουθη αύξηση των τιμών των e-book οδήγησε την κυβέρνηση να αναλάβει δράση.

Από τότε η κατάσταση έχει ξαναγυρίσει στο «χονδρικό μοντέλο», που προτιμάται από την Amazon, και το οποίο επιτρέπει στους μεταπωλητές να καθορίζουν τιμές ακόμα και κάτω του κόστους, εφόσον το επιλέξουν.