Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 -

Εφαρμογή smartphone «βλέπει» αν η γάτα σας πονάει



Οι ιδιοκτήτες γάτας που λατρεύουν να τραβούν φωτογραφίες από τα χνουδωτά κατοικίδιά τους έχουν τώρα μια ακλομη δικαιολογία για να βγάλουν τα smartphone τους και να τραβήξουν ένα στιγμιότυπο: Μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τη γάτα.

Στην πόλη Κάλγκαρι στην καναδική επαρχία Αλμπέρτα, μία εταιρεία τεχνολογίας για την υγεία των ζώων, η Sylvester.ai, ανέπτυξε μια εφαρμογή που ονομάζεται Tably και μέσω της κάμερας του τηλεφώνου «βλέπει» αν μία γάτα αισθάνεται πόνο.


REUTERS/TODD KOROL

Η εφαρμογή εξετάζει τη θέση του αυτιού και του κεφαλιού, τη στένωση των ματιών, την ένταση της μύτης και τον τρόπο με τον οποίο κινούνται τα μουστάκια, για να εντοπιστεί τυχόν δυσφορία.

Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports διαπίστωσε ότι η λεγόμενη «κλίμακα γκριμάτσας των αιλουροειδών» ή FGS, είναι ένα έγκυρο και αξιόπιστο εργαλείο για την εκτίμηση οξέος πόνου στις γάτες.


REUTERS/TODD KOROL
 

«Βοηθά τους ιδιοκτήτες γάτας να γνωρίζουν εάν η γάτα τους πονάει ή όχι», δήλωσε η Μικέ Πριστ, επικεφαλής του Sylvester.ai. «Καταφέραμε να εκπαιδεύσουμε μια μηχανή χρησιμοποιώντας μηχανική εκμάθηση και μια σειρά εικόνων».

Η εφαρμογή θα μπορούσε να βοηθήσει νέους κτηνιάτρους, δήλωσε η δρ. Λιζ Ρουέλ της Wild Rose Cat Clinic στο Κάλγκαρι, όπου οι προγραμματιστές ανέπτυξαν τον αλγόριθμο.


REUTERS/TODD KOROL
 

«Μου αρέσει να δουλεύω με γάτες, γιατί μεγάλωσα με γάτες», είπε. «Για άλλους συναδέλφους, νέους αποφοίτους, που ίσως δεν είχαν τόσο μεγάλη εμπειρία, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουν αν ο ασθενής πονάει».

Μια εφαρμογή που «μαθαίνει» μοτίβα από εικόνες προσώπων γάτας μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά οι ιδιοκτήτες γατών θα πρέπει επίσης να εξετάσουν ολόκληρο το σώμα του κατοικίδιου ζώου τους, συμπεριλαμβανομένης της ουράς, για ενδείξεις καλής υγείας, δήλωσε η Άλις Πόρτερ από τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση RSPCA.


REUTERS/TODD KOROL
 

«Οι γάτες που ανησυχούν ή φοβούνται θα κρατήσουν την ουρά τους πολύ σφιχτή και τεντωμένη. Και πέρα από αυτό, υπάρχει πάντα η παρατήρηση της συμπεριφορά τους όσον αφορά το αν τρώνε, πίνουν, πηγαίνουν τουαλέτα και κοιμούνται όπως συνήθως».