Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γνωρίζοντας τη Γλασκώβη



Η Γλασκώβη είναι μια πόλη εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ρυθμό και αποτελεί ένα μοντέρνο, βιομηχανικό κέντρο με βικτοριανή αρχιτεκτονική κληρονομιά, αλλά και δείγματα Art Nouveau, με στιλάτα μπαρ, κομψά εστιατόρια και πολλούς χώρους τέχνης και ψυχαγωγίας.

Παρόλο που πρωτεύουσα της Σκωτίας (Διαβάστε για τη Σκωτία σε προηγούμενο άρθρο μας στο: www.clickatlife.gr/story/taksidi/10-pragmata-pou-prepei-na-kanete-an-pat... ) είναι το Εδιμβούργο, η μεγαλύτερη πόλη της είναι η Γλασκώβη, στα δυτικά, που συγκεντρώνει το μισό σχεδόν πληθυσμό της Σκωτίας στην ευρύτερη αστική περιοχή της. Βρίσκεται στα κεντροδυτικά της και αποτελεί σημαντικό ναυπηγικό κέντρο, αλλά και πόλη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξιοθέατα για τον επισκέπτη.

Η Γλασκώβη εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ρυθμό και αποτελεί ένα μοντέρνο, βιομηχανικό κέντρο με βικτοριανή αρχιτεκτονική κληρονομιά, αλλά και δείγματα Art Nouveau, με στιλάτα μπαρ, κομψά εστιατόρια και πολλούς χώρους τέχνης και ψυχαγωγίας. Επιπλέον, ξεχωρίζει για τη ζωντανή μουσική σκηνή της, η οποία είναι μία από τις καλύτερες στη Βρετανία.

Οι κάτοικοι είναι υπερήφανοι για την εργατική τάξη και την αριστερή παράδοση της πόλης, ενώ η αντιπαλότητα με το Εδιμβούργο είναι έντονη.

Η πόλη διανύει μια μακροχρόνια «μεταμόρφωση», εμφανή κατά μήκος του ποταμού Clyde, όπου οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τη μακρόχρονη θαλάσσια κληρονομιά της Γλασκώβης κατά μήκος των παρόχθιων πεζοδρόμων. Υπάρχουν άφθονα μουσεία και γκαλερί, ενώ τα φώτα τη δημοσιότητας πέφτουν πάνω στην πρόσφατα ανακαινισμένη γκαλερί τέχνης και το μουσείο Kelvingrove. Κι όπως αρμόζει σε μια πόλη που βρισκόταν στο απόγειό της τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου, το κέντρο της Γλασκώβης βρίθει βικτωριανών και άλλων κομψών κτηρίων με πλούσιο εσωτερικό και σκαλισμένες λεπτομέρειες, τα οποία συνυπάρχουν αρμονικά με μοντέρνες γυάλινες κατασκευές που στεγάζουν οικονομικές υπηρεσίες και γραφεία, κυρίως στην παραποτάμια περιοχή.

Η Γλασκώβη ονομάζεται και Σικάγο της Ευρώπης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολεοδομικά, το κέντρο της έχει μεγάλες λεωφόρους σε διάταξη δικτύου (παράλληλους και κάθετους δρόμους), ενώ και τα κτήριά της έχουν χαρακτήρα αμερικάνικης αρχιτεκτονικής με επιβλητικές και βαριές όψεις, σκοτεινού χρώματος.


 

Και βέβαια, η αρχιτεκτονική κληρονομιά της Γλασκώβης, δεν προκαλεί έκπληξη, για την πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πρωτοπόρος αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης Charles Rennie Mackintosh και ο οποίος έχει κληροδοτήσει στη Γλασκώβη μερικά από τα πιο διάσημα τουριστικά της αξιοθέατα.

Σήμερα, η Γλασκώβη είναι ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης και εκεί βρίσκονται πολλές από τις κορυφαίες επιχειρήσεις της Σκωτίας, ενώ επίσης κατατάσσεται ως η 57η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο.

Μερικά σημαντικά αξιοθέατα της πόλης

Εκτός από τα όμορφα κτήρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, τα κομψά καταστήματα και τις πλατείες (η κεντρική πλατεία George Square χρησιμοποιούνταν και χρησιμοποιείται για δημόσιες εκδηλώσεις και συναντήσεις, για τον εορτασμό της Νέας Χρονιάς καθώς για εκθέσεις και συναυλίες), η Γλασκώβη διαθέτει αναρίθμητα πολιτιστικά κέντρα, περισσότερα από 30 μουσεία ( www.seeglasgow.com/guide-book/tourist-info/museums-galleries ) και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Δείτε μερικά από τα πιο σημαντικά…

Μια ζωντανή πανεπιστημιούπολη

Το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης ιδρύθηκε το 1451 και είναι το τέταρτο παλαιότερο πανεπιστήμιο στον αγγλόφωνο κόσμο. Αξίζει να επισκεφτείτε το κεντρικό του κτήριο με την περίτεχνη αρχιτεκτονική και τον περίφημο πύργο. Στη Γλασκώβη έχουν έδρα τα πανεπιστήμια Glasgow, Strathclyde, Glasgow Caledonian και Glasgow School of Art. Οι περισσότεροι φοιτητές μένουν στο δυτικό μέρος της πόλης (West End), ακόμα και αυτοί που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια του Strathclyde και Caledonian, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.


 

Γκαλερί τέχνης και μουσείο Kelvingrove

Μη χάσετε αυτό το σημαντικό μουσείο που στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό, κόκκινο κτήριο με μεγαλοπρεπείς πυργίσκους. Η πιο δημοφιλής συλλογή τέχνης της Σκωτίας συγκεντρώνει τώρα ακόμη περισσότερο τα φώτα πάνω της, μετά την πρόσφατη ανακαίνισή της που κόστισε 27,9 εκατομμύρια λίρες. Περίπου 8.000 έργα μεγάλης διεθνούς αξίας, εκτίθενται σε τρεις ορόφους της γκαλερί. Η μοναδική συλλογή μας «ταξιδεύει» σε αρχαίους πολιτισμούς όλου του κόσμου, δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα της ευρωπαϊκής και σκωτσέζικης τέχνης στο πέρασμα των αιώνων και παρέχει πληροφορίες για τη ζωή στη Γλασκώβη τον 20ο αιώνα.

Κέντρο Επιστημών της Γλασκώβης

Αυτό το συγκρότημα κτηρίων είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ( www.glasgowsciencecentre.org ). Η καρδιά του κέντρου είναι τo Science Mall, μια γυάλινη-ασήμι κατασκευή με τρεις ορόφους από εκθέματα, συλλογές και αίθουσες με ειδικά εφέ. Δίπλα της βρίσκεται ο μοναδικός περιστρεφόμενος πύργος στον κόσμο και ένα σινεμά IMAX που προβάλλει γιγαντιαίες 3D ταινίες. Και τα τρία κτήρια, εξωτερικά, αποτελούν «ατραξιόν» για τους επισκέπτες, καθώς εντυπωσιάζουν με το περίτεχνο και ελλειπτικό τους σχήμα. Επίσης, αποτελούν χώρους σεμιναρίων και επιστημονικών ερευνών.


 

Καθεδρικός ναός της Γλασκώβης και Νεκρόπολη

Ο ναός βρίσκεται στο χώρο όπου πιστεύεται ότι έχει ταφεί ο Άγιος Kentigern, ή Mungo, ο πρώτος επίσκοπος του αρχαίου βρετανικού βασιλείου του Strathclyde. Πρόκειται για ένα καλό δείγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής που χρονολογείται από το Μεσαίωνα. Πίσω από τον καθεδρικό ναό, στην κορυφή ενός απότομου λόφου, βρίσκεται το νεκροταφείο «Νεκρόπολη». Η περιοχή είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρική, και υπάρχουν πολλές ιστορίες για παράξενα φαινόμενα.

Βοτανικοί κήποι και πάρκο Kelvingrove

Είναι ένα δημόσιο πάρκο που βρίσκεται στην περιοχή West End της πόλης και διαθέτει πολλά θερμοκήπια, αλλά και χώρους περιπάτου. Οι κήποι δημιουργήθηκαν το 1817 και διοικούνται από το Βασιλικό Βοτανικό Ίδρυμα της Γλασκώβης.


 

Το πάρκο Kelvingrove, επίσης στο West End της πόλης, είναι ένα πολύ δημοφιλές πάρκο, ιδιαίτερα για τους φοιτητές από το γειτονικό πανεπιστήμιο. Εδώ βρίσκεται και το ομώνυμο μουσείο, στις όχθες του ποταμού Kelvin που περνά μέσα από το πάρκο.

Γέφυρα Clyde Αrc

Αρκετές γέφυρες ενώνουν τον ποταμό Clyde, με πιο δημοφιλή την αψίδα Clyde γνωστή στους ντόπιους ως γέφυρα Squinty. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της γέφυρας είναι η καμπυλωτή σχεδίασή της και ο τρόπος που διασχίζει τον ποταμό σε μια γωνία. Το Arc είναι ο πρώτος δρόμος που διασχίζει το κέντρο της πόλης πάνω από τον ποταμό, από τότε που κατασκευάστηκε η γέφυρα Kingston, το 1969 και εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2006.

Το «ψηλό» πλοίο

Το ποτάμι Clyde είναι γνωστό για τη ναυπηγοκατασκευαστική κληρονομιά του, καθώς εκεί κατασκευάστηκαν μερικά από τα πιο διάσημα πλοία του κόσμου. Το Glenlee είναι ένα ψηλό πλοίο ( www.thetallship.com/index.aspx ), του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 1896. Αφού έπλευσε σε όλο τον κόσμο για πάνω από 80 χρόνια, το πλοίο επέστρεψε στη… γενέτειρά του και τώρα αποτελεί ναυτικό μουσείο. Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο μοναδικό αυτό πλοίο και να δουν ένα κομμάτι του παρελθόντος της ναυπηγικής βιομηχανίας της Γλασκώβης.


 

Τεϊοποτείο Willow

Η λάμψη και κομψότητα σας περιμένουν στο Willow Tearooms ( www.willowtearooms.co.uk ). Σχεδιασμένο από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Charles Rennie Mackintosh το 1904, αυτό το τεϊοπωλείο επιτρέπει στον επισκέπτη να ζήσει βήμα προς βήμα μια εμπειρία Art Deco, απολαμβάνοντας το απογευματινό του τσάι. Νόστιμα σάντουιτς και λαχταριστά γλυκά, συνοδεύουν το τσάι που σερβίρεται σε περίτεχνα, κινέζικα σερβίτσια. Είναι το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε, μακριά από τη φασαρία των καταστημάτων στην οδό Sauchiehall.

Πηγή κειμένου: 

clickatlife