Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Υγιεινά τηγανιτά - Κι όμως!



Η ταμπέλα «τηγανιτά» αμέσως φέρνει στο μυαλό μας κάτι ανθυγιεινό, γεμάτο θερμίδες και τρανς λιπαρά. Είναι πάντα έτσι; Όχι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Chemistry.

 

Το αγαπημένο μας τηγανιτό φαγητό, ίσως και να μην είναι τόσο κακό όσο νομίζουμε, μιας και όπως αναφέρει η έρευνα το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο στις (φρέσκες) τηγανιτές πατάτες, στα κολοκύθια, τις ντομάτες και μελιτζάνες είναι μεγαλύτερο από τις βραστές ή σωταρισμένες εκδοχές τους.

 

Η προσθήκη λίπους στα λαχανικά – π.χ. ψήσιμο με ελαιόλαδο ή προσθήκη κάποιας σάλτσας με λιπαρά σε σαλάτα – αυξάνει την απορρόφηση των υδατοδιαλυτών βιταμινών, όπως η Α, η D, η Κ και η Ε. Επομένως δεν είναι παράλογο το γεγονός ότι όταν τα λαχανικά τηγανίζονται σε υγιεινό λάδι, όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τα αντιοξειδωτικά του συστατικά μεταφέρονται στα λαχανικά. Εν ολίγοις, ένα καυτό ζεμάτισμα σε ελαιόλαδο όχι μόνο απελευθερώνει τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών, αλλά τα ενισχύει κιόλας με έξτρα θρεπτικές ουσίες.

 

Όσον αφορά τα υπόλοιπα τηγανιτά τρόφιμα σε «υγιή» έλαια, η έρευνα δεν εξηγεί το κατά πόσο είναι ή όχι ωφέλιμα για την υγεία. Πιθανώς λόγω του ότι τα άλλα τρόφιμα πλην των λαχανικών δεν έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, δεν μπορούν να απορροφήσουν τις φαινόλες του ελαιόλαδου.

 

Μη χαίρεστε πάντως, τα ευρήματα της έρευνας αν και ενδιαφέροντα δεν σας δίνουν το ελεύθερο να τσακίσετε τηγανιτές πατάτες ή κολοκυθάκια. Το ελαιόλαδο έχει θερμίδες και η υπερκατανάλωση τηγανιτών τροφίμων μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού σας βάρους.

 

Επίσης, στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά ελαιόλαδο, το οποίο είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε φαινόλες. Το τηγάνισμα σε άλλα έλαια σίγουρα δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Πόσο μάλλον όταν γίνεται σε έλαια που περιέχουν τρανς λιπαρά.  

Η θερμοκρασία του λαδιού είναι επίσης σημαντική. Αν το λάδι «καεί» τότε τα πράγματα αλλάζουν, προς το χειρότερο αφού απελευθερώνονται ελεύθερες ρίζες. Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε θερμοκρασία 178 βαθμών Κελσίου, αρκετά χαμηλότερη από τη θερμοκρασία των 204 βαθμών, στην οποία «καίγεται» το ελαιόλαδο.

 

Τι κρατάμε από τα παραπάνω για να έχουμε – όσο το δυνατόν – υγιεινότερα τηγανιτά;

* (προφανώς) Τρώμε τηγανιτά που έχουμε τηγανίσει εμείς – και όχι απ’ έξω

* Τηγανίζουμε κυρίως λαχανικά ή εν γένει υγιεινές τροφές 

* Τηγανίζουμε με ελαιόλαδο 

* Χρησιμοποιούμε θερμόμετρο για να ελέγξουμε τη θερμοκρασία του 

* Πετάμε το λάδι μετά από κάθε τηγάνισμα