Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Καθαρίστε εύκολα φρούτα και λαχανικά



Το μαχαίρι δεν είναι πάντα απαραίτητο για να καθαρίσετε τα αγαπημένα σας φρούτα ή λαχανικά.

Ακόμα κι όταν είναι, όμως, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε πολύ λιγότερο ή πιο έξυπνα για να μην λερωθείτε. Δείτε πώς να καθαρίσετε τα αγαπημένα σας φρούτα και λαχανικά εύκολα, γρήγορα και κυρίως… καθαρά! Ακολουθήστε τα βήματα κατά γράμμα και κάντε όλη τη διαδικασία να μοιάζει με παιχνιδάκι.

Φρούτα

Φράουλες

Αφού τις πλύνετε, πάρτε ένα καλαμάκι και περάστε το στο εσωτερικό μέρος της φράουλας για να απομακρύνετε το κοτσάνι, χωρίς να μείνει κανένα ίχνος του.

Πώς να καθαρίσετε εύκολα και γρήγορα φρούτα και λαχανικά

 

*Φωτογραφία: allkindsofyumm.com

Κεράσια

Το ίδιο κόλπο μπορείτε να εφαρμόσετε και στα κεράσια, ξεκινώντας και πάλι από τη βάση τους.

Καρπούζι

Στο παρακάτω βίντεο, θα δείτε πώς να καθαρίσετε ένα καρπούζι σε χρόνο dt, χωρίς να ταλαιπωρηθείτε και να κάνετε χάλια τον πάγκο της κουζίνας.

Ακτινίδιο

Εδώ κλέβουμε λίγο, γιατί θα χρειαστείτε ένα μαχαίρι για να κόψετε τις δύο άκρες του φρούτου. Στη συνέχεια, αφαιρέστε την σάρκα του με ένα κουτάλι και… βουαλά!

*Φωτογραφία: barefeetinthekitchen.com

Πορτοκάλια

Κόψτε το πορτοκάλι στη μέση και στη συνέχεια αφαιρέστε με τα χέρια σας την φλούδα του κάθε μισού. Βγαίνει με μία κίνηση και τα χέρια σας δεν θα κολλάνε από τον χυμό του.

Μάνγκο

Δεν τα συνηθίζουμε πολύ στην Ελλάδα (ίσως γιατί είναι λίγο «τσιμπημένη» η τιμή τους) αλλά είναι πεντανόστιμα! Αν τα προτιμάτε πού και πού, όμως, δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς να τα καθαρίσετε με ένα ποτήρι, διατηρώντας το σχήμα τους.

Λαχανικά

Ντομάτες

Πολλοί προτιμούν τις ντομάτες στην χωριάτικη χωρίς τη φλούδα. Για να την αφαιρέσετε πανεύκολα και χωρίς να λερωθείτε, δοκιμάστε το εξής: βάλτε ένα πιρούνι στο πάνω μέρος της ντομάτας (το κοτσάνι) και στη συνέχεια τοποθετήστε τη πάνω στο μάτι σε χαμηλή φωτιά. Λίγο μετά, θα δείτε ότι η φλούδα φεύγει μόνη της. Μόλις κρυώσει, αφαιρέστε την εντελώς, απλώς τραβώντας την.

*Φωτογραφίες: ba-bamail.com

Για τα μικρά ντοματάκια, δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς μπορείτε να τα κόψετε όλα μαζί με μία μόνο κίνηση.

Πατάτες

Αφήστε τις πατάτες να βράσουν και έπειτα τοποθετήστε τις σε ένα μπολ με κρύο νερό για 15 δευτερόλεπτα. Έπειτα, μπορείτε να αφαιρέσετε την φλούδα τους με τα χέρια σας. Μ’ αυτόν τον τρόπο, μαγειρεύετε και καθαρίζετε τις πατάτες σας σχεδόν ταυτόχρονα.

*Το ίδιο μπορείτε να εφαρμόσετε και για τα ροδάκινα. 

Σκόρδο

Για να μην «ποτίσουν» τα χέρια σας με την έντονη μυρωδιά του, που δύσκολα φεύγει, απλώς αφαιρέστε το κοτσάνι του (που κρατάει τις σκελίδες του σκόρδου ενωμένες), τοποθετήστε το σκόρδο σε ένα βάζο, χτυπήστε το σαν σε σέικερ για λίγα δευτερόλεπτα και είναι έτοιμο! Χρόνος εκτέλεσης: μόλις 50 δευτερόλεπτα – δείτε το βίντεο για του λόγου το αληθές:

Πιπεριές

Κόψτε μόνο το πάνω μέρος που έχει το κοτσάνι και στη συνέχεια τραβήξτε τα εσωτερικά κοτσανάκια που έχουν τα σπόρια. Σε περίπτωση που έχουν απομείνει λίγα, απλώς «χτυπήστε» λίγο την πιπεριά στο τραπέζι για να πέσουν.

*Φωτογραφίες: thekitchn.com

Μαρούλι

Για να έχετε έτοιμο, κομμένο μαρούλι που μπορείτε ανά πάσα στιγμή να κάνετε σαλάτα, απλώς κόψτε την ρίζα του και στη συνέχεια αρχίστε να κόβετε από κάτω. Έτσι, η δουλειά σας θα γίνει πολύ πιο εύκολα. Διατηρήστε το στο ψυγείο, αλλά φροντίζετε να πλένετε κάθε φορά μόνο όσο καταναλώσετε γιατί διαφορετικά θα μαυρίσει και θα χαλάσει πιο γρήγορα.

*Φωτογραφία: genxfinance.com

Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μαχαίρι, μπορείτε να κάνετε ακριβώς το ίδιο κόβοντας λωρίδες με τα χέρια σας.

 

 

Πηγή κειμένου: 

mama365