Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 -

Επιστήμονες προειδοποιούν: Αυτά είναι τα επικίνδυνα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και νοητικής εξασθένησηςΕπιστήμονες από τις ΗΠΑ προειδοποιούν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα πατατάκια, τα αναψυκτικά και τα χοτ ντογκ, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών τους, ακόμα και αν δεν τρώνε μεγάλες ποσότητες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως έστω και 10% της διατροφής να αποτελείται από αυτού του είδους τα τρόφιμα, αυξάνονται οι κίνδυνοι για τον εγκέφαλο. Μάλιστα αυτό παρατηρήθηκε σε ανθρώπους που κατά τα άλλα προσπαθούσαν να τρέφονται υγιεινά.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους 34.418 εθελοντές, ηλικίας 45 ετών και άνω, τους οποίους παρακολουθούσαν επί 11 χρόνια κατά μέσον όρο.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως κατέγραφαν τη νοητική διαταραχή στους 14.715 εξ αυτών. Στους υπόλοιπους 20.243 κατέγραφαν τα εγκεφαλικά επεισόδια. Κανένας εθελοντής δεν είχε προγενέστερο ιστορικό εγκεφαλικού ή νοητικής διαταραχής.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής για να αξιολογήσουν οι ερευνητές πόσα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έτρωγαν. Κατέγραψαν επίσης πόσο ακολουθούσαν τις επιταγές υγιεινών προγραμμάτων διατροφής, όπως η μεσογειακή διατροφή.

Τα ευρήματα

Έως το τέλος της μελέτης, 768 από τους εθελοντές της πρώτης ομάδας είχαν εκδηλώσει νοητική διαταραχή. Αντίστοιχα, 1.108 είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η αύξηση κατά 10% στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σχετιζόταν με αύξηση κατά 16% του κινδύνου νοητικής διαταραχής. Αντίστοιχα, ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν αυξημένος κατά 8% στους συμμετέχοντες που έτρωγαν τα περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Αντιθέτως, σε όσους έτρωγαν τα περισσότερα μη-επεξεργασμένα τρόφιμα ήταν μειωμένες κατά:

  • 12% οι πιθανότητες νοητικής διαταραχής
  • 9% οι πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου