Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία το μπλε τσάι



Το μπλε τσάι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια δημοφιλής τάση στα ροφήματα, εξαιτιας των πλεονεκτημάτων που φαίνεται να έχει για την υγεία.

Το μπλε τσάι, Butterfly Pea ή Κλιτόρια (clitoria ternatea flores) κατάγεται από τη Νότια Ασία.

Το τσάι παρασκευάζεται με την παρασκευή των φωτεινών μπλε πετάλων του φυτού Clitoria ternatea L. Επιπλέον χρησιμοποιείται και ως φυσική βαφή τροφίμων.

Τα οφέλη

Το μπλε τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα σε ανθοκυανίνες. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες, τα οποία μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης και να προκαλέσουν χρόνιες ασθένειες.

Περιέχει ενώσεις που μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι καλό για άτομα που ταλαιπωρούνται από τη ζέστη ή φλεγμονώδεις ασθένειες, καθώς λαμβάνεται συχνά για να βοηθήσει να χαλαρώσει το σώμα και να εξισορροπήσει την υπερβολική θερμότητα.

Χρησιμοποιείται επίσης λόγω των πιθανών αντιγηραντικών πλεονεκτημάτων του στο δέρμα και της γενικής ζωτικότητας. Τα φλαβονοειδή του μπλε τσαγιού ενισχύουν και διατηρούν την ελαστικότητα του δέρματος. Ένα φλιτζάνι μπλε τσάι κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στη φωτεινότητα της θαμπής επιδερμίδας και στην εξάλειψη των μαύρων κηλίδων.

Είναι γνωστό για τα χαλαρωτικά και ανακουφιστικά του αποτελέσματα. Η πιθανή αλληλεπίδρασή του με χημικές ουσίες του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στην αύξηση της ηρεμίας.

Το λουλούδι έχει μια ουσία που ονομάζεται ανθοκυανίνη, η οποία είναι ευρέως γνωστή για την προώθηση της κυκλοφορίας του αίματος στο κεφάλι και την υποστήριξη της καλής λειτουργίας του τριχωτού της κεφαλής.

Πώς να φτιάξετε μπλε τσάι;

Η παρασκευή ενός φλιτζανιού μπλε τσαγιού απαιτεί μόνο μερικά απλά συστατικά. Απλώς βάλτε λίγο αποξηραμένο λεμονόχορτο και πέταλα μπλε τσαγιού να βράσουν σε νερό για 5 έως 10 λεπτά. Πριν από τα γεύματα, ανακατέψτε αυτό το μείγμα βοτάνων με λίγο μέλι και σερβίρετε το ζεστό. Μπορείτε επίσης να πιείτε κρύο μπλε τσάι μετά το φαγητό για να βοηθήσετε στην πέψη και ή για έναν ποιοτικό ύπνο.

Το μπλε τσάι, καθώς δεν περιέχει καφεΐνη, προσφέρει έναν ευχάριστο τρόπο για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Είναι μια καταπραϋντική και πολύχρωμη εναλλακτική στα παραδοσιακά πρωινά ροφήματα όπως ο καφές ή το κανονικό τσάι.