Τρίτη 21 Μαΐου 2024 -

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πολύ θρεπτικά για τον οργανισμό μας.

Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Στην πραγματικότητα, περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τα φρέσκα φρούτα, λέει η διατροφολόγος, Jordan Hill, MCD, RD, CSSD.

Έτσι, μια μερίδα αποξηραμένων φρούτων μπορεί να παρέχει ένα μεγάλο ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης και ιχνοστοιχείων όπως για παράδειγμα, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε ,ο σίδηρος, το σελήνιο, το κάλιο, ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, καθώς επίσης χαρακτηρίζονται για την υψηλή περιεκτικότητα των αντιοξειδωτικών τους, τα οποία έχουν θετική επίδραση στην υγεία μας καθώς βελτιώνουν την ροή του αίματος, την υγεία του πεπτικού συστήματος ενώ ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο της εμφάνισης αρκετών παθήσεων.

Αποξηραμένα φρούτα- Οφέλη
Επιπρόσθετα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν αποξηραμένα φρούτα έχουν την τάση να διατηρούν χαμηλότερα το βάρος τους, ενώ και ο οργανισμός τους φαίνεται να αποθηκεύει περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με εκείνους τους ανθρώπους που δεν καταναλώνουν καθόλου αποξηραμένα φρούτα.

Οι φυτικές ίνες είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για να τρώμε αποξηραμένα φρούτα, αφού με τον τρόπο αυτό λαμβάνουμε όλα τα οφέλη των φυτικών ινών που περιέχουν και τα φρέσκα φρούτα. Ουσιαστικά κερδίζουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε μικρότερη μορφή (λόγω αποξήρανσης), κάτι που μπορεί να είναι η καλύτερη λύση, για όσους αγωνίζονται να προσθέσουν αρκετά φρούτα στην καθημερινή τους διατροφή.

Εκτός από τα οφέλη των αποξηραμένων φρούτων για την υγεία, ο παράγοντας ευκολίας είναι ένας ακόμα λόγος για να επιλέξουμε την συμπαγή αυτή εκδοχή τους. Η διάρκεια ζωής των αποξηραμένων φρούτων είναι μεγαλύτερη από εκείνη των φρέσκων και έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε αν θα χαλάσουν σύντομα.

Προσοχή στις θερμίδες 
Σύμφωνα με την Hill, η κατανάλωση 250 θερμίδων την ημέρα από τα αποξηραμένα φρούτα συμπληρωματικά στην καθημερινή σας διατροφή. συνεισφέρουν σχεδόν 2 κιλά βάρους σε ένα μήνα.

Για να ελαχιστοποιήσετε την θερμιδική πρόσληψη, κάντε μεριδοποίηση των αποξηραμένων φρούτων σας πριν αρχίσετε να τρώτε. Η μερίδα σας θα πρέπει να περιλαμβάνει τρεις περιπτώσεις, οκτώ μισά βερίκοκα, 2 κουταλιές σούπας βακκίνια ή βακκίνια και 11/2 ξηρά σύκα. Οι τρεις αυτές οι μερίδες προσφέρουν περίπου 60 θερμίδες.

Φθορά των δοντιών
Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν φυσική ζάχαρη σε μορφή φρουκτόζης, η οποία είναι ζάχαρη φρούτων και υπάρχουν μερικά αποξηραμένα φρούτα διαθέσιμα στην αγορά που έρχονται εμπλουτισμένα με πρόσθετη ζάχαρη για να διατηρήσουν τα ελάχιστα επίπεδα υγρασίας και να τα εμποδίσουν να κολλήσουν το ένα στον άλλο. Η ζάχαρη συμβάλλει στην φθορά των δοντιών και ειδικά στα κολλώδη τρόφιμα, όπως τα αποξηραμένα φρούτα, που κολλάνε στα δόντια σας, αναγκάζοντας τη ζάχαρη να παραμείνει στα δόντια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πίνετε νερό όταν τρώτε αποξηραμένα φρούτα για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο φθοράς των δοντιών και επίσης δοκιμάστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας αφού τρώτε γλυκά για να αφαιρέσετε τη ζάχαρη από τα δόντια σας.