Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Τζέιμς Γκαλάνος: Έκθεση με θέμα τις δημιουργίες του Ελληνοαμερικανού σχεδιαστή μόδας



Σχεδόν έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, έκθεση αφιερωμένη στο έργο του διάσημου σχεδιαστή, με τίτλο «A Tribute to James Galanos» φιλοξενείται στο Μουσείο Τέχνης του Φοίνιξ των ΗΠΑ, έως  τις 7 Ιανουαρίου 2018.

 «Ένα μαύρο φόρεμα αποκαλύπτει τα πάντα: γραμμή, κοπή, ντραπάρισμα, ραφή. Πρέπει να είναι η τελειότητα», είχε αναφέρει ο Γκαλάνος.

«Από την επιλογή των πιο φίνων υφασμάτων μέχρι την άψογη δημιουργία και το φινίρισμα, τα απαιτητικά πρότυπα του σχεδιαστή είχαν ως αποτέλεσμα μια κομψή απλότητα που έγινε σήμα κατατεθέν της δουλειάς του», τονίζουν από τη μεριά τους οι διοργανωτές της έκθεσης.

Ο θρυλικός Ελληνοαμερικανός σχεδιαστής μόδας Τζέιμς Γκαλάνος, για περισσότερα από 50 χρόνια, έντυνε πελάτισσες, όπως οι Δούκισσα του Ουίνδσορ, Ζακλίν Κένεντι Ωνάση,  Μέριλιν Μονρόε,  Μαρλέν Ντίτριχ,  Γκρέις Κέλι, Ροζαλίντ Ράσελ και Νταϊάνα Ρος.

Γεννημένος στη Φιλαδέλφεια από Έλληνες μετανάστες, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και παρακολούθησε μαθήματα στη σχολή μόδας Traphagen. Οκτώ μήνες αργότερα, αποφάσισε ότι χρειάζεται περισσότερη πρακτική εμπειρία και ξεκίνησε ως βοηθός στην επιχειρηματία Χάτι Κάρνεγκι (Hattie Carnegie).

Στη συνέχεια εργάστηκε ως βοηθός του Robert Piguet στον ομώνυμο Οίκο μόδας, στο Παρίσι, και αργότερα ως σχεδιαστής μερικής απασχόλησης στην κινηματογραφική εταιρεία Columbia Pictures στο τμήμα κοστουμιών, υπό την καθοδήγηση του ενδυματολόγου Ζαν Λουί, ο οποίος και τον ενθάρρυνε να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση.

 Το 1951, ίδρυσε την James Galanos Originals στο Λος Άντζελες και όλη του η συλλογή αγοράστηκε από τα Saks Fifth Avenue.

Το 1967, η Νάνσυ φόρεσε μία τουαλέτα Γκαλάνος, όταν ο σύζυγός της Ρόναλντ Ρήγκαν ανέλαβε καθήκοντα κυβερνήτη στην Καλιφόρνια, και η καριέρα του σχεδιαστή εκτοξεύθηκε. Η φιλία τους κράτησε αρκετές δεκαετίες, με τον Γκαλάνος να σχεδιάζει τα βραδινά φορέματα της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ.

Αποσύρθηκε το 1998 λέγοντας : «Μόλις άρχισαν όλοι να φορούν τζιν, ήξερα ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσουμε από τη βιομηχανία».

Στην έκθεση περιλαμβάνονται περισσότερα από 40 ενδύματα και αξεσουάρ, συμπεριλαμβανομένου ενός συνόλου που φόρεσε και δώρισε η Νάνσι Ρήγκαν και δημιουργιών που δώρισε ο ίδιος ο Γκαλάνος στο Μουσείο,.

Ο σχεδιαστής πέθανε το φθινόπωρο του 2016, σε ηλικία 92 ετών.