Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μάτι: Βραδιά μνήμης ένα χρόνο μετά



Μια βραδιά μνήμης αφιερωμένη στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς της 23ης του περσινού Ιουλίου στο Μάτι, το Νέο Βουτζά και τη Ραφήνα οργανώνεται τη Δευτέρα 22 Ιουλίου με τίτλο «Ενα Χρόνο μετά».

Μια βραδιά για αυτούς που έφυγαν, αλλά και για αυτούς που έμειναν πίσω και ζουν μια καθημερινότητα που έχει αλλάξει ριζικά. Οι μνήμες, η οργή, ο πόνος και η αναζήτηση της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.

«Ολόκληρο το χειμώνα δεν ανάψαμε τζάκι γιατί δεν αντέχαμε τη φωτιά»
Οι άνθρωποι έχουμε από τη φύση μας την τάση να ξεχνάμε κάτι που οι ίδιοι δεν ζήσαμε. «Αυτό το ‘δεν ξεχνώ’ ας ακουστεί από όλους μας εκείνο το βράδυ και ας δώσουμε τα χέρια σε μια αλυσίδα μνήμης, αγάπης, ανθρωπιάς και ελπίδας» αναφέρει η σκηνοθέτης Νανά Νικολάου που έζησε τα τραγικά γεγονότα εκείνης της νύχτας και σώθηκε γιατί, όπως λέει, δεν άκουσε την τροχαία, δεν εγκλωβίστηκε με το αυτοκίνητό της και έφυγε από άλλο δρόμο. Η Νανά Νικολάου, που σκηνοθετεί παράσταση -ντοκουμέντο το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας, μιλώντας στο iefimerida αναφέρει πώς οι πληγές δεν κλείνουν, ο πόνος είναι νωπός, οι άνθρωποι στο Μάτι ολόκληρο τον χειμώνα δεν τολμούσαν να ανάψουν το τζάκι τους, ενώ κάποιοι δεν αντέχουν στη θέα να ανάβει το τσιγάρο.

Παράσταση ντοκουμέντο βασισμένα στα γεγονότα στο Μάτι
Την εκδήλωση προλογίζουν, οι δύο μεγάλες κυρίες του θεάτρου η Λήδα Πρωτοψάλτη, και η Χρυσούλα Διαβάτη ο κριτικός θεάτρου, φιλόλογος και μεταφραστής, Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο αγαπημένος τραγουδοποιός και κάτοικος της περιοχής, Βαγγέλης Γερμανός. Θα ακολουθήσει η παράσταση του θεατρικού έργου «Ένα χρόνο μετά…» των Κωνσταντίνου Ρόδη και Βούλας Σταμπέλου, ένα έργο-ντοκουμέντο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου.