Κυριακή 12 Μαΐου 2024 -

Ισχυρή παρέμβαση Παπακώστα για προσφυγικό και Σκόπια



Ισχυρή παρέμβαση πραγματοποίησε χθες, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (Parliamentary Assembly of the Mediterranean – PAM) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Βουλευτής Β’ Αθηνών Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου.

Της παρέμβασης προηγήθηκε η εισήγηση του κ. Βαλεντίν Νικουλέσκου, ο οποίος ασχολείται με την νομολογία και την πρακτική του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για θέματα που αφορούν μετανάστες, τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες. Ο κ. Νικουλέσκου άσκησε δριμεία κριτική στην Ελλάδα, αναφέροντας πως η Χώρα μας δεν χειρίζεται σωστά αυτό το ζήτημα, ενώ αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ, χρησιμοποίησε την ονομασία «Μακεδονία».

Ζητώντας τον λόγο, η Κατερίνα Παπακώστα υπογράμμισε, πως δεν υπάρχει ιδανική αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Ωστόσο, υπάρχουν δύο θεμελιώδεις αρχές, οι οποίες πρέπει να τηρούνται από κάθε εμπλεκόμενο. Η πρώτη είναι «pacta sunt servanda», που σημαίνει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Ενώ η Ελλάδα προσπαθεί να τηρεί τις συμφωνίες που υπάρχουν για το προσφυγικό, αυτό ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ και για την Τουρκία.

Η δεύτερη αρχή, στην οποία αναφέρθηκε η Κατερίνα Παπακώστα, είναι η αλληλεγγύη, η οποία οφείλει να υπάρχει μεταξύ των κρατών-μελών, που και αυτή δεν εφαρμόζεται στον επιθυμητό βαθμό. Τόνισε, ότι το κλείσιμο των συνόρων και η προβληματική εφαρμογή της μετεγκατάστασης των προσφύγων, έχουν επιφέρει τον εγκλωβισμό πλέον των 60.000 προσφύγων στην Χώρα μας. Έδωσε επιπλέον έμφαση στο γεγονός, ότι υπό αυτές τις συνθήκες, οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, δηλαδή οι γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά, κινδυνεύουν να πέσουν θύματα διεθνών εγκληματικών κυκλωμάτων εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων.

Σε ότι αφορά στην ονομασία «Μακεδονία» η Κατερίνα Παπακώστα επεσήμανε με αυστηρό ύφος στον κ. Νικολέσκου, ότι όφειλε να γνωρίζει πως τόσο η ΕΕ όσο και η Ελλάδα αναγνωρίζουν την γειτονική μας χώρα με την ονομασία FYROM, ονομασία που και ο ίδιος όφειλε να χρησιμοποιεί. Μετά την συγκεκριμένη παρατήρηση, ο κ. Νικολέσκου απολογήθηκε για την λάθος χρήση του ονόματος.

Τέλος, η Κατερίνα Παπακώστα, από το Στρασβούργο όπου ευρίσκεται, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ: «Οι πολίτες των ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη στις πάσης φύσεως ελίτ, θεωρώντας ότι πολεμούν το σύστημα…».