Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Τι γίνεται με τις αμαρτίες μας μέχρι την επόμενη εξομολόγηση;



Οι αμαρτίες μας είναι αστοχίες, λοξοδρομήσεις στην πορεία μας να συναντήσουμε το Χριστό. Εκτός του ότι μας καθυστερούν στην πνευματική μας προσπάθεια μας δημιουργούν σύγχυση, λειτουργούν δηλαδή όπως η λάσπη πάνω στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, και μας εμποδίζουν να δούμε καθαρά τη συνέχεια της πορείας μας.

Όσο πιο πολλές αμαρτίες συσσωρεύονται στην ψυχή μας τόσο δυσκολεύει η πνευματική μας προσπάθεια. Γι αυτό είναι καλό, αν θέλουμε να έχουμε μια σταθερή και χωρίς σκαμπανεβάσματα πνευματική πορεία να εξομολογούμαστε τακτικά, τουλάχιστον κάθε 1-2 μήνες.

Τι κάνουμε τώρα με τις αμαρτίες μας, ανάμεσα στις φορές που εξομολογούμαστε; Πως μπορούμε να τις διαχειριστούμε, ώστε να μείνουμε συνεπείς στον ανένδοτο αγώνα κατά των αμαρτιών μας, αλλά χωρίς να καταρρακωνόμαστε και να χάνουμε το θάρρος μας κάθε φορά που αμαρτάνουμε;

Για τις αμαρτίες μας ζητάμε ταπεινά συγγνώμη στην καθημερινή μας προσευχή, και τις ξεχνάμε προσωρινά για να τις ξαναθυμηθούμε μόνο κατά την εξομολόγηση. Αλίμονο αν καθόμαστε ν' ασχολούμαστε συνεχώς μαζί τους. Οι ενοχές δεν είναι υγιείς πνευματικά (π. Αθανάσιος Λεμεσού).

Αν κάποια αμαρτία είναι τόσο σοβαρή που μας εμποδίζει να συνεχίσουμε τον πνευματικό μας αγώνα τότε φροντίζουμε να συντομεύσουμε το διάστημα μέχρι την επόμενη συνάντηση με τον Πνευματικό μας. Αν αυτός είναι μακριά τότε βρίσκουμε ένα καλό ιερέα στην ενορία μας για να μας απαλλάξει από το βάρος, και στην επόμενη συνάντηση με τον Πνευματικό μας το συζητάμε για να πάρουμε οδηγίες, ή επικοινωνούμε μαζί του στο τηλέφωνο. 

Όσον αφορά τη συμμετοχή μας στη Θεία Κοινωνία, στο μεσοδιάστημα μέχρι την επόμενη εξομολόγηση κι εφόσον ο Πνευματικός μας μας έχει δώσει τη σχετική άδεια, συνεχίζουμε να Κοινωνούμε τακτικά, εκτός αν πέσουμε σε κάποια σοβαρή αμαρτία, που να μας εμποδίζει να το κάνουμε. Γι αυτό κάθε φορά πριν κοινωνήσουμε εξετάζουμε τον εαυτό μας (λέει ο Απόστολος Παύλος) σε τι κατάσταση βρισκόμαστε κι αν μπορούμε να προσέλθουμε στο Ποτήριο της Ζωής χωρίς να διακινδυνεύουμε την πνευματική και σωματική μας υγεία. Αν έχουμε απορίες μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον Πνευματικό μας τηλεφωνικά.