Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ “Πήραμε αποφάσεις για ένα θέμα ζωής και θανάτου -H Εκκλησία δε μπορεί να γίνεται σάκος του μποξ εκ των έσω και των έξω”



Σε αποκλειστική του συνέντευξη στη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος μιλά για τις μέρες που δοκιμάζεται η ανθρωπότητα από την πανδημία αλλά και για τους Χριστιανούς, οι οποίοι αυτή την κρίσιμη στιγμή καλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Εκκλησίας , να εφαρμόσουν το Ευαγγέλιο και να αποδείξουν την αγάπη τους προς τον συνάνθρωπο, χωρίς εγωισμούς και λεονταρισμούς.

Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, σε αυτή του την συνέντευξη μιλάει και για τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με τα μέτρα για την πανδημία. Εκφράζει την πικρία του για το λιθοβολισμό που  δέχεται η Εκκλησία, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή κατανόησε τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και αποφάσισε να συνταχθεί με την Πολιτεία για την προστασία της κοινωνίας.
“H Εκκλησία δε μπορεί να γίνεται σάκκος του μποξ από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες” είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε:
Δυστυχώς βρέθηκαν κάποιοι που στάθηκαν αφορμή ή αιτία να ξαναχτυπήσουν την Εκκλησία. Δεν παραθεωρούμε ότι υπήρχαν και αυτοί που έσωθεν, δημιουργούσαν αντίστοιχα προβλήματα χωρίς να σκεφτούν ότι όλα αυτά τα προβλήματα που προέρχονται από το εσωτερικό της Εκκλησίας είχαν αντίστοιχες συνέπειες στην ενότητά μας.
Αυτή τη στιγμή είναι πολυτέλεια, κάποιοι να διεκδικούν την διάσπαση της ενότητας της Εκκλησίας και του εκκλησιαστικού σώματος για να εξυπηρετήσουν ιδιοτέλειες,” είπε μεταξύ άλλων.
Για κανέναν δεν είναι ευχάριστη η κατάσταση που βιώνουμε, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, η ανάγκη αντιμετώπισης όμως αυτής της κρίσης είναι θέμα ζωής και θανάτου. Όλοι πρέπει να κάνουμε υποχωρήσεις χωρίς απαιτήσεις

 Στην ίδια συνέντευξη, εξήγησε πως δεν μπορούμε να μιλούμε για Ανάσταση Κυρίου και να μην θέλουμε το καλό του συνανθρώπου μας ενώ αναφέρθηκε στο τι  σημαίνει να κάνουμε το σπίτι μας εκκλησία και ποια η διαφορά, από την λατρευτική και ευχαριστιακή σύναξη, η οποία από τη μία κορυφώνεται την Μεγάλη Εβδομάδα και από την άλλη φέτος δεν μπορεί πραγματωθεί.

Επίσης αναφέρθηκε στο τι σημαίνει η συμμετοχή του πιστού στα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας στην σύγχρονη εκκοσμικευμένη κοινωνία και ιδιαίτερα φέτος λόγω των ειδικών καταστάσεων και συγκυριών.
Μίλησε για την ανταπόκριση του ανθρώπου, στην πρόσκληση του Χριστού επάνω από το Σταυρό και μέσα από το κενό μνημείο ενώ τόνισε τη σημασία της Ανάστασης του Χριστού και κατά συνέπεια και της εκ νεκρών ανάστασης των ανθρώπων.