Τρίτη 05 Μαρτίου 2024 -

Συνάντηση Παυλόπουλου με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας ΜακάριοΤον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο δέχθηκε την Κυριακή (2/6) στο Προεδρικό Μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος. Υποδεχόμενος τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον συνεχάρη για την «επάξια εκλογή του» στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, του ευχήθηκε «καλή δύναμη και επιτυχία», ενώ υπογράμμισε «την μεγάλη αποστολή της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας», η οποία, όπως είπε, «έχει πολλές διαστάσεις».

«Πριν απ' όλα, η αποστολή σας αφορά την στήριξη της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και της μεγάλης και τόσο δημιουργικής ελληνικής ομογένειας εκεί. Και, δεύτερον, τη στήριξη του ιδίου του Πατριαρχείου, σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλη την Ορθοδοξία» είπε ο ΠτΔ. Τόνισε ακόμη ότι «θα ήταν παράλειψή μου αν δεν αναδείκνυα την πολυπρισματική ολοκληρωμένη προσωπικότητά σας. Διότι πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστό ότι, εκτός από την εξαίρετη θεολογική σας κατάρτιση, είσθε βαθύς γνώστης της Βιοηθικής, όπως αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, και η διδακτορική σας διατριβή για την κλωνοποίηση στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Από την πλευρά του ο κ. Μακάριος ευχαρίστησε τον Π. Παυλόπουλο για τη θερμή υποδοχή και πρόσθεσε ότι εκλαμβάνει τις παρατηρήσεις τις οποίες διατύπωσε ο ΠτΔ «ως πνευματική παρακαταθήκη από τον Πρώτο Άρχοντα της χώρας μου, της πατρίδος μας». «Το ξέρετε», είπε απευθυνόμενος στον Π. Παυλόπουλο, «ότι ο ρόλος μας δεν είναι μόνο θρησκευτικός, είναι και εθνικός. Και μάλλον περισσότερο εθνικός παρά θρησκευτικός, διότι, έχουμε τη συναίσθηση ότι στις φλέβες μας κυλάει αίμα ηρώων, οι οποίοι αγωνίστηκαν υπέρ της πίστεως και επίσης αίμα αγίων, οι οποίοι σφαγιάστηκαν και μαρτύρησαν για την πατρίδα και για την πίστη. Και έχω έντονη αυτή την συναίσθηση μέσα μου».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας αναφέρθηκε στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να «καταβάλλει κάθε προσπάθεια» για την επαναλειτουργία της Σχολής.

«Διότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στελεχών και η ζημιά που γίνεται με το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι ζημιά, που δεν ζημιώνει μόνο την Εκκλησία και την Ορθοδοξία, αλλά ζημιώνει και το γένος μας. Και θα ήθελα να σας παρακαλέσω πολύ, βλέποντας τώρα τις ανάγκες στην Αυστραλία και την μεγάλη έλλειψη στελεχών που έχουμε, όσο μπορείτε μέσα από τις δικές σας δυνάμεις, που είναι πολλές, να καταβάλετε κάθε προσπάθεια προς αυτό τον τομέα», τόνισε ο κ. Μακάριος.

«Θα το πράξω, σεβασμιώτατε», απάντησε ο Π. Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «είναι διακαής πόθος όλων των Ορθοδόξων και ιδίως των Ελλήνων». «Γιατί, όπως το είπατε, αυτό αφορά την πορεία της Ορθοδοξίας. Και η πορεία της Ορθοδοξίας αφορά κι εκείνους οι οποίοι δεν είναι ορθόδοξοι, δεν είναι καν χριστιανοί. Η μεγάλη σημασία της Ορθοδοξίας στη στήριξη βασικών αρχών κι αξιών στην εποχή μας ξεπερνάει τους πιστούς, αφορά και μη πιστούς. Κι αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και από τη μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Όλοι μαζί θα αγωνισθούμε γι' αυτό το τόσο δίκαιο αίτημα. Είπατε ότι είναι εθνικό αίτημα. Εγώ θα προσθέσω, είναι και πρέπει να είναι και ευρωπαϊκό αίτημα, αίτημα και του ιδίου του πολιτισμού μας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ